DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 7 Eylül 2017

Adaçayı cinselliğe iyi gelir mi?

Babamın tansiyonunu ölçüyorum. Bazen 13/9 bazen 15/9 çıkıyor. Yanlış mı ölçüyorum?
Bu konudaki dikkatin için teşekkürler. Çünkü ölçümün doğru yapılması tedavi ve takibi etkiler. Tansiyon ölçmeden yarım saat önce sigara ve kafeinli içecek içmeyin. Kola sarılan manşon kolu rahatlıkla saracak kadar geniş olsun. İki dakika arayla iki kere veya daha fazla ölçün. Her iki koldan da ölçüm yapın. Yüksek ölçtüğünüz koldan kontrol yapın.

40 yaşındayım. Son 3 aydır sürekli ishalim. Tahliller yapıldı mikrop yok. Ne yapacağımı şaşırdım. Ne olur yardım edin.
Panik yapmayın. Bağırsaklar panik yapınca da hızlanıp ishale neden olabilir. Uzun süreli ishali en önemli nedenlerinden biriside 'çölyak hastalığı' veya 'gluten enteropatisi' dediğimiz hastalıktır. Özellikle yağlı gıdaların alınmasından sonra belirginleşen ishal, karında gaz ve rahatsızlık hissi, karın ağrıları, iştahı iyi olduğu halde kilo alamama veya kilo kaybı ve yorgunluk olur. Bazı tahliller gerekir. Doktorunuzu tekrar ziyaret edin. Hastalığınızın geçmediğini belirtin. Yeni tahlil ister. Kendine has perhiz gerekebilir.

Cinsel isteğim artmıyor. Adaçayı iç dediler. İyi gelir mi?
Cinsel istek azalması çok sık rastlanan şikâyetlerdir. Ruhsal durum, cinsel organların ve bazı hormonların hastalıkları cinsel isteği azaltabilir.
Bitkiler ve gıdalar önemli desteklerdir. Ancak sihirli çareler değildir. Ruhsal durum ya da altta yatan bedensel hastalıklar çözülmeden çayla çorbayla harikalar yaratamazsınız. Adaçayı, ısırgan otu çayı, Adamotu kökü çayı bu açıdan faydalıdır. Unutmayın çalışmayan motora hangi yağı koyarsanız koyun bir işe yaramaz.

Kortizonlu ilaçlar kemik erimesi yapar mı?
Uzun süreli kullanımlarda yapar. Kemik erimesi yani osteoporozda kemik kütlesi azalır ve kemik yapısı bozulur. Kemik kırılması riski artar. Erkeklerde de olur. Erkeklerde ve menopozdan önce kadınlarda yıllık kemik kayıp oranı %0.25- 1 dir. Kemik kütlesindeki her yüzde 10'luk düşüş kırık riskini 2 katına çıkarır. Genetik, yaş, yumurtalıkların alınması sonrası ve hareketsizlikte kemik erimesi artar.

Bir sürü sıkıntım var. Depresyon hapı almaya başladım. Cinsel hayatım allak bullak oldu. Hapı bıraksam iyi olur mu?
Depresyon hapını doktor mu başladı yoksa sen mi açık bir eczaneden aldın? Evin şalteri atınca elektrikçiye gidiyorsunuz kendi şalteriniz atınca kafanıza göre ilaç alıyorsunuz. Olmaz. Her ilaç her şeye iyi gelmez. Bu tip ilaçlar cinsel hayatı olumsuz etkileyebilir. Ama zaten depresyonda da cinsel istek azalabilir. Tavuk mu yumurtadan çıktı yumurta mı tavuktan diye düşünmeyin. İlacı kesin. Psikiyatri uzmanına muayene randevusu alın.

Şeker hastalığım nedeniyle cinsel hayatım etkilenir mi? Menopoza girmedim ama cinsel ilişki sırasında ağrım oluyor. Kadın Doğum uzmanı kuruluk var dedi. Şeker cinsel organ kuruluğu yapar mı?
Kadın cinsel organında mantar enfeksiyonlarına yol açabilir. Kaşıntı, kötü koku, cinsel birleşme sırasında ağrı yapabilir. Bundan dolayı cinsel istek azalabilir. Cinsel organda kuruluk olabilir. Ruhsal açıdan da etkiler olur. Cinsel birleşme isteği azalabilir. Mutlaka iç hastalıkları uzmanı takibine gir.
Takibini yaptır.

39 yaşında çalışan bir bayanım. 3 aydır cinsel isteksizlik yaşıyorum. Eşimde bu konuda sıkılmaya başladı. Doktor yakınım tahlil yazdı. Ama galiba beni yanlış anladı. Erkek hormonu tahlili yazmış. Siz ne dersiniz?
Muhtemelen testosteron hormon tahlili istenmiştir. Kadınlığın vazgeçilmez hormonu östrojen yanında erkeklik hormonu testosteron da kadın sağlığında önemlidir. Kadınlarda düşük oranda salgılanan testosteron kadınlarda şehvet duygusunun oluşmasında, kadının cinsel isteğinin artışında rol oynar. Testosteronun kadında normal seviyelerde olması kadınların cinsel ilişkide doyuma ulaşması için önemlidir.
Ayrıca depresyon, hipotroid, kan şeker düşüklüğü halleri de bu şikayetlere neden olabilir. İç hastalıkları uzmanının takibinde kalın.