DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 6 Eylül 2017

Plastik eşyalar kısır yapar

26 yaşındayım. Kuaförde çalışıyorum. Saçlarım dökülüyor. Günde nerdeyse 1 avuç oluyor. Şampuanımı değiştirdim, geçmedi. Ne yapmalıyım?
Saçınız varsa dökülür. Saç dökülmesi genetik faktörlerden, iklim, yaş, beslenme ve hormonal faktörlerden etkilenir. Günde yaklaşık 100 adet saç dökülmesi olur. Saçlar 3 dönem geçirir. Büyür, geriler ve dinlenir. Kafamızdaki saçların %90-95'i büyüme dönemindedir. 1-7 yıl bu dönem devam eder. Şaşırdınız değil mi? Ama öyle. Gerileme dönemi 2 hafta sürer. Dinlenme dönemi de 3 ay sürer. Sonra yeni büyüme dönemindeki kıllar olur. Dinlenme döneminde saçlar yıkama ve tarama ile dökülebilir. Yani bunu dert etmeyin. Günde yaklaşık 100 adetten fazlaysa iç hastalıkları uzmanı veya cildiye uzmanına başvurun.

Eşimle 3 yıldır evliyiz. Fakat çocuğumuz olmuyor. Üroloji uzmanımız sperm sayımı az buldu. 'Plastik bardakla su ve sıcak içecekler içme' dedi. Doktora bir şey demedim ama beni başka hastayla karıştırdı galiba. Spermle plastik bardağın ne ilgisi var?
Çok ilgisi var. 'Bisfenol' ve 'ftalat' içeren plastik paketler, pet şişeler (Poli Etilen Tereftalat) östrojen yani kadınlık hormonu benzeri maddeler açığa çıkarır. Erkeklik fonksiyonları bu maddelerden olumsuz etkilenir. Sperm sayısı da bu nedenle azalabilir. Sıcak suyla karşılaşan bu plastikler normalden 55 kat fazla bisfenol salgılar. Bu da sperm sayılarını daha fazla etkileyebilir.

Babamlar 3 kardeş. Ortanca amcamı hastaneye yatırdılar. Doktorlar karnında asit var demiş. Çok soda içer. Biz de içeriz. İçtikleriyle ilgili bir durum mu?
Asit, karaciğer hastalıkları, kanser, kalp ve böbrek yetersizliği gibi hastalıklarda ortaya çıkan karın iç boşluğunda sıvı birikmesi demektir. Asit (Ascites) sözcüğü Latince "İçi su dolu kese" anlamına gelir. Bu hastalıkların şekline göre bazı gıdalardan ve içeceklerden sakının deriz.
Örneğin, tuz ve tuzlu madde içeren içecekler karın iç bölgesindeki bu sıvı birikmesinin artmasına neden olur. Normal olup, hastalığı olmayan insanlarda soda, maden suyu içiyorlar diye karın iç boşluğunda asit sıvısı oluşmaz.

6 ay önce evlendim. Eşim güzel yemek yapıyor. Evlendikten sonra kilo almaya başladım. Hangi doktora gitmeliyim?
Avukata gitme de, hangi doktora gidersen git. Şaka bir yana evlilik beslenme düzenini, psikolojik ortamı, sosyal aktiviteleri, hareketi öncekinden farklı hale getirebilir. Hareket azalması, beslenme alışkanlıkları ya da yağlı yiyeceklerle beslenme, aşırı yemek yeme, yaş, doğumda alınan kilolar, doğum sayısı, evlilik, sigara bırakma, alkol alma Şişmanlığa neden olabilir. Sence bu değişiklikler nedeni ile kilo aldıysan, bunları düzeltip kilonu takip et. Yine de kilo alma devam ediyorsa önce iç hastalıkları uzmanına başvur.

54 yaşındayım, mobilyacıyken iflas ettim. Borçlarımla ben de bittim. Doktor, bana depresyon ilacı verdi. Son 2-3 aydır cinsel ilişkide doyuma ulaşamadan her şey bitiyor. Eşime de bir şey diyemiyorum. Hapları almaya devam edeyim mi?
Öncelikle eşinizle paylaşın. Bu iş karşılıklı anlayışla çözülür. Ani ve aşırı gelişen sıkıntılar, korkular, kullanılan ilaçlar cinselliği olumsuz etkileyebilir. Özellikle depresyon ilaçları sertleşmeyi, cinsel isteği engelleyebilir. Bazı hipertansiyon ilaçları, idrar söktürücüler, kortizonlu ilaçlar, bazı hormon ilaçları ve sinir sistemini etkileyen ilaçlara dikkat... Hangi ilaç olursa olsun, yan etkisini görürseniz hemen ilacı yazan doktorunuza bilgi verin. Yeniden tedaviler düzenlensin.

3 aydır ilişkiden sonra beyaz akıntı geliyor. Daha önce yoktu. Gelmemesi için ne yapmalıyım?
Sebebini bulmamız gerekir. Mantar hastalıkları beyaz akıntı yapabilir. Kadınlardaki akıntılar özellikle şeker hastalığının ilk belirtisi bile olabilir. Hem kadın hastalıkları uzmanı hem de iç hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilmen gerekir. Erkeklerdeki ilişki sonrası akıntılarda ise prostat hastalıkları veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından dikkatli olmak gerekir