DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 16 Ağustos 2017

Kafeinli içecekler migreni tetikler

3 yıl önce 'Migrensin' dediler. Bakla yedikten sonra çok şiddetli baş ağrılarım oldu. İlgisi var mı?
Migren atağı bazı gıdalarla tetiklenebilir. Özellikle peynir, midye, karides, kalamar gibi deniz ürünleri şiddetli baş ağrılarını başlatabilir. Ayrıca konserve besinler, alkollü içecekler, yağlı ve baharatlı yiyecekler, sakatatlar (karaciğer, beyin, böbrek, işkembe), sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünleri (sodyum nitrat içerirler), maya, hazır et ve tavuk suyu tabletleri (monosodyum glutamat içerir)turunçgiller (portakal, mandalina, greyfurt, limon), kafeinli içecekler (çay, kahve, asitli içecekler) ve çikolata da migreni tetikleyebilen gıdalardır. Sakınmakta fayda vardır.

24 yaşındayım. Askerliğimi yaptım. Hep aklıma cinsellik geliyor. Bu bir hastalık mı?
Yaşın gereği bu doğal. Cinsel ilişkinin temelinde üreme dürtüsü yatar. Askerliği de bitirdiğine göre herkes sana "Evlen artık" diyordur. Bence de büyüklerini dinle. Her şeyin aşırısı zarardır. Aşırı olarak kendi kendini tatmin etmek, ruhsal hastalıklarda da rastlanan bir durumdur. Umarım seninki böyle değildir.

İdrarımda koyulaşma, yanma oldu. Kasıklarım çok ağrıdı. Acile gittik. İdrar tahlili yaptılar. 'Kanama, hematüri var' dediler. Bu ne demek?
İdrarda kan hücreleri (eritrosit, alyuvar) bulunması durumuna 'Hematüri' deriz. Çıplak gözle normal görülen idrarın rengi koyulaşabilir. Ama çıplak gözle bakınca kanama olduğu anlaşılmayabilir. Mikroskop altındaki tahlilinde fazla sayıda kırmızı kan hücresi bulunmasına 'Mikroskopik Hematüri' denir. Makroskopik Hematüri'de ise idrarda çıplak gözle görülecek kadar belirgin kanama vardır ve idrar kola rengindedir.

2 yıl oldu evleneli. Arkadaşlarımın anlattığı gibi olmadı. Yani orgazm olamadım. Sizce hasta mıyım?
Cinsel ilişki sırasında eşlerin duyduğu hislere haz, orgazm diyoruz. Bunlar cinsel organların, bedenin uyarılmaları sonucu ortaya çıkan hislerdir. Karşılıklı ilgi, sevgi, dokunma, uygun ortam gerekir. Yani eşlerin her ikisinin de katkısı şarttır. Eşinizin de sizin haz almanız, orgazm olabilmeniz için yardım etmesi gerekir. Yetiştirilme tarzınız, yaygın korkularınız, yasaklarınız, işlerin yoğun olması, bilgisizlik, eşinizin var olan erken boşalma gibi sorunları ve içinde bulunduğunuz ortam sıkıntınızın kaynağı olabilir. Erkekler çok kısa sürelerde orgazm olabilirlerken kadınlar için orgazm olabilme süresi çok daha uzundur. Öncesini uzun tutabilirsiniz.

18 yaşındayım. Fırıncıyım. Arkadaşların anlattığına göre benim cinsel organımın boyu kısa. Çok utanıyorum. Nasıl büyütülebilir?
Başkalarının lafına bakıp yaşamaya devam edersen hayat boyu sıkıntı çekmeye devam edersin. Cinsel birliktelikte senin ve eşinin mutlu olması başarılı olmak demektir. Dolayısı ile organ boyutlarından bağımsız bir konudur. Yaklaşık beklenen ortalama erkek cinsel organ ölçümü 10-18 santimetre kadar ifade edilir. Ancak daha uzun veya daha kısa olması cinsel hayattaki mutluluğu belirlemez. Ayrıca 'büyütmek' konusunu çok fazla büyütme. Tıbben gereklilik durumunda sadece ameliyat çözüm olabilir. Buna da sadece doktorlar karar verir.

25 yaşındayım. Evliyim. Adetlerim düzenli. Ablamda rahim ağzı kanseri şüphesi çıktı. Benim şikayetim yok. Ne zaman kontrole gitmeliyim?
Genç yaşta bile olsa rahim ağzı kanseri ihtimali açısından kontrol önemlidir. 21 yaşından 29 yaşına kadar 2 yılda bir rahim ağzı yayma testi yaptır. 21 yaşından daha küçüklerde kanser beklentisinin azlığı, yapılan testlerde kansere benzeyen ama kanser olmayan değişikliklerin görülmesi nedeni ile çoğu kez düzenli yayma testi istenmez.