DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 14 Ağustos 2017

Zona hastalığı bulaşıcıdır

Eşim 62 yaşında. Vücudunda kızarıklıklar ve kabarma meydana geldi. Sırtında ceviz büyüklüğünde şişme oldu. Aile hekimiz 'zona 'dedi. İlaç verdi. Üzüleceği bir şey yaşamadı. Ben kocası olarak hep yanındaydım. Hocam zona neden olur? Bulaşıcı mıdır? İyileşmesi ne kadar sürer? Yiyeceklerle ilgisi var mı? Bir de, ödem ilacı kullanıyor. Bu ilaçlar uyku yapar mı?
Zona, uçuk gibi bir virüs enfeksiyonudur. Varisella Zoster Virüs (VZV) tarafından meydana getirilir. Bağışıklık sistemi zayıf düştüğünde aniden ortaya çıkabilir. Bulaşıcıdır. Kendi geçmişindeki hastalıkların, ailesindeki kişilerin hastalık geçmişlerinin araştırılması gerekir. İç hastalıkları uzmanı, cilt hastalıkları uzmanı veya enfeksiyon hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Ayrıca göz muayenesi de yapılmalıdır. Tam kan sayımı, sedimentasyon, kan şekeri, üre, kreatinin, karaciğer çalışma testleri, vitamin düzeyleri, antiHIV testi, akciğer grafisi görülmelidir. Hatta şüpheli bir durum söz konusu ise kanser ihtimali gözetilerek bu değerlendirmeler hassas bir şekilde düzenlenmelidir. İyileşme 6-12 haftayı bulabilir. Ağrı ve yanma hissi 1 yıl boyunca ve hatta bazı vakalarda daha uzun sürebilir. Yiyeceklerle ilgisi yok. Ödem ilacı uyku yapmaz. Ödemin neden oluştuğu önemlidir.

40 yaşında 15 yıllık evliyim. En başından beri eşim çok isteksiz. Şimdiye kadar ilişkimiz hep tek taraflı oldu. 6 ay önce sertleşme sorunu başladı. Bu sorundan sonra eşimin isteği de zirve yaptı. Üroloji ve iç hastalıklarına gittim ancak sertleşme sorunum devam ediyor. Yardımcı olmanızı bekliyorum.
Sertleşme sorunlarında en sık rastlanan sebep ruhsal veya psikolojik sebeplerdir. Borç, iş sorunları, eşler arası tartışmalar cinsel ilişki isteğini azaltır. Aynı zamanda sertleşme süresini azaltır. Bununla beraber TSH, tam kan sayımı, testosteron, açlıktokluk glikoz testleri yaptır. Gerekirse 'Penil Renkli Doppler' USG çektir. Bu nedenle iç hastalıkları uzmanı veya üroloji uzmanına önce muayene ol. Eşinin isteksizliği dönemlerinde kendi kendine sertleşme uygulamaları yapan erkeklerde eşi ile ilişki sıralarında uygun sertleşme sürelerini yaşayamamaları sık görülen bir durumdur. Bunu da ayrıca belirtmek uygun olacaktır.

Eşim 62 yaşında. 'Rahim sarkması olmuş' dediler. Rahim sarkması nasıl tedavi edilir? Ameliyat sakıncalı mı?
Rahim sarkması iç organları taşıyan liflerin esnemesi, gevşemesi nedeniyle organların aşağı sarkmasıyla meydana gelir. Ya fizik tedavi yöntemleriyle ya da ameliyatla düzeltmeler yapılmaya çalışılır. Tedavi seçimi hastaya göre değişir. Hastanın yaşı, çocuk isteği, sarkmanın şiddeti, cinsel hayatının etkilenme düzeyi kararı etkiler. İlerlemiş sarkmalarda fizik tedavi işe yaramaz. Ameliyatı, tüm ameliyatlar gibi riskler taşır. Ameliyatla hastanın dışarı sarkan kitleden kurtarılması ve cinsel hayatını daha sağlıklı sürdürebilmesi için vajinal düzeltme yapılması planlanır.

Ben de dahil aile olarak hepimiz böbrek taşı döktük. Ama yine ağrım başladı. Ne yapayım?
Böbrek taşı düşürmek süreç olarak tüm bedeni etkiler. Çok ağrılı, bulantı, kusmalar olur. Kısa aralıklarla ilaç kullanımları gerekebilir. Su ve sulu gıda almama şikayetleri arttırabilir. Tüm bu etkenler beden dayanıklılığını azaltır. Tedaviyi geciktirir. Üroloji doktoru takibi gerekir. Bu nedenle doktorunuzla görüşmelisiniz.