DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 11 Ağustos 2017

Fıtığı olan çayı azaltsın

63 yaşındayım. 5 senedir kasık fıtığım var. Kalp hastasıyım. Ameliyat olamıyorum. Bitkisel bir karışım önerebilir misiniz?
Çeşitli tedbirler varolan fıtığın ilerlemesini, içine bağırsakların girip tıkanmasını engeller. Örneğin ağır kaldırmamalısınız, kabız kalmamalısınız, ıkınmalar-kuvvetli öksürükler şikayetleri ve hastalığın şiddetini arttırabilir. Kabız kalmamanız için çayı çok ve demli içmeyin. Papatya-rezene-ıhlamur gibi sıcak içecekleri tercih edin. Hamurlu gıdaları sık tüketmeyin. Tuvalet ihtiyacınızı ertelemeyin. Yeterince su için. Mekanik destekler açısından mutlaka bir kez fizik tedavi uzmanına muayene olun.

55 yaşındayım. 3 yıl önce menopoza girdim. Eşim 58 yaşında ama istiyor diye 2-3 ayda bir cinsel ilişkiye giriyoruz. Sonrasında idrarda yanmalarım oluyor. Ne yapabilirim?
Öncelikle cinsel ilişkinizle ilgili durumunuzu gözden geçirin. Her 2 tarafında istemesiyle cinsel ilişkiye girilmediğinde her 2 taraf içinde huzursuzluk ve hastalık kaynağı olur. Erkek eşini mutlu edemediğini, iktidarsız olduğunu düşünebilir. Bu nedenle her sonraki bir araya gelmelerde daha güce dayalı birleşme denemeleri yapabilir. Bu da her tarafın cinsel organında aşınmalar, zorlanmalar, hastalıklar yapabilir. Özellikle menopozdaki kadınlarda cinsel organ dokusunda kuruluk olabilir. Daha fazla aşınma olur. Sonrasında idrar yapmalarda yanmalar olabilir. İdrar yolu infeksiyonları için idrar tahlili yaptırın. Nemlendirici kremler alın. Eşinizle daha uyumlu cinsel ilişki için düşüncelerinizi gözden geçirin.

39 yaşındayım. Yaklaşık 6 aydır boyun fıtığım var. Çok rahatsız ediyor. Sabaha kadar kıvranıyorum. Kas gevşetici ağrı kesici ilaçlar fayda etmiyor. Bana bir yol gösterin.
Bel fıtığı hastalığında omurilikten geçen sinir kabloları kas-kemik-kıkırdakkireç yapıları ile ezilip sıkışabilirler. Ortaya çıkan ağrıyı ilaçla kesmek sadece şikayetleri azaltır. Hastalığı tedavi etmez. Sadece ilaçlar değil, yağlar-tozlar-buzlarkazlar- kozlar da tedavi etmez. Ya fizik tedavi uygulamaları ya da ameliyat uygulamaları ile sinir kablosunun maruz kaldığı sıkışma-ezilme azaltılabilir. Bir şekilde tedavi üretilebilir. Öncelikle güvendiğin bir fizik tedavi uzmanının takibine gir. Ameliyat gereksinimi varsa fizik tedavi uzmanın 'Artık sadece ameliyat işe yarar' deyip gerekeni yapar.

21 yaşında erkeğim. 5 gündür başım ağrıyor, terliyorum. Çok yorgunum, yemek yiyemiyorum. Doktor 'Bir şeyin yok' dedi. Anlamadım, neyim var benim?
Biraz panik mutlaka var. Yoğun kaygılı ifadelerin var. Gençlik dönemleri kolay umutsuzluğa kapılma, gereğinden fazla kaygılanmaların dönemidir. Bu tip korku, kaygı, umutsuzluk ve huzursuzlukların varsa büyüklerinden destek al. Mutlaka danış. Ayrıca bedensel anlamda bu şikâyetleri kan şeker düşmeleri yapabilir. Kiloluysan, ailende şeker hastası varsa şeker yükleme testi gerekebilir. Seni düzenli takip edecek bir doktor bul. Takibine gir.

Yurt dışından arkadaşım geldi. Doğum kontrolü için cildinin altına bir şey koymuşlar. Böyle bir şey olur mu? Ben mi yanlış anladım? Ben de yaptırsam zararı olur mu?
Bu anlattığın 'İmplant hormon uygulamaları' olarak bilinir. Cilt altına yerleştirilerek, uzun süre yavaş yavaş hormon kontrolü ile doğum kontrolü yapar. Doktorların kontrolünde ve kararı ile uygulama yapılabilir. Kullanım sırasında oluşan gebeliklerde doğumsal bozukluk riski artmaz. Implant adet başlangıcından itibaren ilk 7 günde uygulanır. Düzensiz kanama, over kist oluşumu söz konusu olabilir. Kol, kasık veya gluteal bölgede cilt altına yerleştirilir. Gebelikten koruyucu etki uygulamayı izleyen birkaç saat içinde başlar. Doğurganlık implantın çıkarılması ile geri döner. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanının görüşünü almalısın.