DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 28 Temmuz 2017

Eşimi mutlu edemiyorum

Geçen perşembe 63 yaşından gün aldım. Ne yaptıysam sertleşme olmuyor. Eşim de benden 7 yaş küçük. Anlayacağınız ihtiyaçlarına cevap veremiyorum. Bunalmaya başladım. Çubuk takıyorlarmış. Bana olur mu?
Anladığım kadarı ile kendin için bir şey istemiyorsun. Sen de önemlisin. İsteğin varsa ve yerine getiremiyorsan sıkılman doğal. 'Mutluluk çubuğu' diye de bilinen protezin takılması kararını üroloji uzmanları verir. Bilinen tüm uygulamalara rağmen sertleşme yani ereksiyon sağlanamıyorsa, beden ve psikolojik şartların uygunsa olumlu yanıt verebilirler. İşte mutluluğa giden yol; üroloji uzmanına muayene ol.

2 yıllık evliyiz. Çok şükür sıkıntımız yoktu. Ama eşimin son 3.5 aydır biz ilişkiye girince ağrısı oluyor. Bir de tam başlarken ağrısı oluyor ve hemen vazgeçiyoruz. Bende de erken boşalma oluyor. Hangi doktora gidelim?
Eşinin canı yanar mı diye düşünmen, sorumluluğunu, hassasiyetini ve kaygılı kişilik yapısında olduğunu düşündürüyor. İlişki sırasında eşinle ilgili duyduğun korku erken boşalmaya zemin hazırlar. Erken boşalma, cinsel ilişki sırasında erkeğin istemi dışındaki boşalmadır. Önce kadın doğum doktoruna gidin. Tabii eşin için. Onun bu şikayetinin nedenini bulun, tedavisini yapın. Sonrasında da erken boşalma oluyorsa senin muayene sıran geldi demektir. Bu da utanılacak bir durum değil. Psikiyatrist, üroloji uzmanı desteği gerekebilir. Sorunun çözümü ile ilgili yanlış uygulamalar, cinsel etkinlikten kaçınma, çok sık cinsel etkinlikte bulunma, performans, suçluluk ve utanç da sıkıntının devamına neden olabilir.

33 yaşında bayanım. Hiç evlenmedim. Bazı şeylerden bunalıma girdim. Depresyon hapı aldım. 1 aydır saçlarım dökülmeye başladı. Adet kanamam da çok. Ne yapmalıyım?
Saçlar aynaya en çok bakma sebeplerimizdendir. Aynı zamanda ruhun ve bedenin aynasıdır. Metabolizman biraz karışmış. Tiroit hormonları, kan sayımı, çinko, demir demir bağlama kapasitesi, ferritin, adet hormonları, bazı romatizma testleri yapılması gerekir. Yani ilk önce iç hastalıkları uzmanına git. Stres-evham-sıkıntı hali her testin normal çıksa da saçlarının dökülmesine neden olabilir. Özellikle saç bakım ve temizliğinde kullandığın kozmetik ve temizlik ürünlerine dikkat et. Saçlı derinin mantar infeksiyonu da saç dökülme sebebidir. Bu arada bunaldığın için aldığın depresyon ilaçları da saç dökülmesine neden olabilir. Gerekirse ilaç değişikliği yapmalısın.

57 yaşındayım. 3 hafta önce prostat ameliyatı oldum. Uzun zamandır eşime yaklaşamadım. Ne zaman ilişki olur?
Sabreden derviş muradına ermiş. Anlaşılan dikişlerin alındı. Ameliyat sonrası ilk 3 ay cinsel ilişkide bulunmayın. Yoksa ağrı ve kanlı meni gelmesi söz konusu olabilir. Ayrıca ilk 1.5 ay dik oturma, ilk 2 ay ağır egzersiz ve yük taşımaktan da kaçın. Bisiklet, motorsiklet ve binek hayvanlarına (at, eşek vs) binme.

Doktor bey eşimin de selamı var. Yazdığımdan o da haberdar. Biz 9 aydır evliyiz. Bu arada çocuğumuz olmadı. Eltim 'Sen kısır mısın?' diye sordu. Benim çocuğum olmaz mı?
Öncelikle herkesin özel hayatı kendini ilgilendirir. Kısırlık veya infertilite dediğimiz durum, çiftlerin 1 yıl süresince çocuk istemeleri ve doğum kontrol yöntemi kullanmadan düzenli cinsel ilişkide bulunmalarına rağmen gebeliğin gerçekleşmemesi olarak tarif edilir. Yani tıbben en az 6 ay var. Ayrıca bedensel olarak hiçbir sıkıntı olmasa da gebelik gerçekleşmeyebilir. Stres-evham-korku- kaygı gebeliğin gerçekleşmesini engelleyebilir. Panik yapmayın.

En son komşum pankreas kanseri oldu. Bu kanseri son zamanlarda sık duymaya başladık. Tedavisi var mı?
Erken tanıyabilirsek tedavi şansımız var. Hücre şeklindeyken ya da çok küçükken yakalayamıyoruz. Belirti verdiğinde ise büyük bir kitle oluşmuş ve lenf bezlerine yayılmış olabiliyor. Yani ileri evrede oluyor ve kötü seyrediyor. Sarılık, kaşıntı, kilo kaybı gibi belirtiler ortaya çıktığında hastalık yerleşmiş oluyor. İleri evre hastalıklarda ışın ve kemoterapi ile daha iyi sonuçlar elde edilebiliyor. Eskiden pankreas kanserlerinin tedavisinde kemoterapi çok başarısızdı. Ama yeni nesil ilaçlarla pankreas kanserlerinin tedavisinde eskisinden güzel sonuçlar alınıyor. Yayılmış kanserlerde bile etkili tedaviler var. Her hastanın seyri kendine özeldir.