DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 27 Temmuz 2017

Her defasında başarısız oluyorum

24 yaşındayım. Manavım. 3 ay önce evlendim. İlişki sırasında tam sertleşme olmadan boşalıyorum. O da utangaç bir şey demiyor. Ama moralim bozulmaya başladı. İlaç kullansam mı?
Yeni evli çiftlerde cinsel ilişkinin başında sıkıntılar olabilir. Daha önce eğitimi ve deneyimi olmayan durumlar olduğundan sabır, sevgi ve gayret gerekiyor. En büyük sıkıntı korkmanız. Eşiniz de siz de bunu utanarak, korkarak yaşamaya çalıştığınız sürece çözümler gecikebilir.
Başarılı başarısız olmak diye bir şey yoktur. Hem kendi bedeninizi hem eşinizin bedenini tanımak ve bir arada olmaktan zevk almak için yeterince zamanınız olduğunu unutmayın. Bununla birlikte bazı hastalıklar, çeşitli ilaç kullanımları, uyuşturucu, alkol, sigara kullanımı bu duruma neden olabilir. Önce tekrar baştan deneyin. Rahat olun. Yine de şikayetler devam ederse iç hastalıkları, üroloji ve psikiyatri uzmanına başvurmak gerekebilir.

57 yaşında 86 kiloyum. Sol kolum ağrıdı kardiyoloğa gittim. 'Anjiyo olmam lazım' dedi. Anjiyonun dışında damar daralması tespiti nasıl yapılır?
EKG çekti mi? Bu önemli. 'Koroner angiografi'den başka efor testi ve talyum sintigrafisi tetkikleri yapılabilir. Bunlar hastaya göre doktor tarafından tercih edilebiliyor. Kendine has avantajları var. Her tetkik her sorunu aynı kalitede göstermez. Size uygun tetkik hangisi ise doktorunuz buna karar verir.

2011'de 51 yaşımda bacağımda problem vardı. Lokal anestezi için belden iğne yaptılar ama hassas bölge de etkilendi. Doktorlar cinsel gücü artıran ilaçlar yazıyor. Şekerim 180 civarında. İlaçlar da artık çok etkili değil. Ne yapmalıyım?
Lokal anesteziye bağlı hasar var mı, bakmak lazım. Önce nöroloji bölümüne git. Sonra üroloji gerekebilir. Viagra gibi ilaçlar her derde deva değil. Ayrıca kan şekerin yüksek. Şeker hastalarında cinsel hayat etkilenebilir. Şeker hastalığına bağlı fonksiyon bozukluğu olup olmadığı da araştırılmalı. Böyle devam ettikçe depresyona da girersin. Bir an evvel muayene ve tetkiklerini tamamla. Sonra sonuçlarını gönder. Karar verelim.

İkiz çocuğum olsun istiyorum. Bunun için ne yiyip içsem işe yarar?
İkiz gebeliğin oluşma sıklığının anneden gelen ailesel yatkınlık, ırk, beslenme, doğum sayısı, annenin ileri yaşta olması, cinsel ilişki sıklığı ve mevsim ile yakın ilişkisi vardır. İkiz gebelikler özellikle siyah ırkta ve Asyalılar'da fazla rastlanmaktadır.
Uzun boylu ve kilolu kadınların ikiz bebek doğurma sıklığı, kısa, zayıf ve yeterli beslenememiş annelere göre yüzde 25-30 fazladır. Çok doğum yapmış annelerin çoğul gebelik olasılığı yüksektir. İleri anne yaşı ikiz gebelik için etkileyici bir faktördür. Özellikle 37 yaş en yüksek ikiz gebelik görülen yaştır. Cinsel ilişki sıklığı da pozitif etki yapan bir faktördür. İkiz gebeliklerin büyük kısmı evliliğin ilk 3 ayı içerisinde oluşmaktadır.

Eşimle ayda 1-2 defa cinsel ilişkiye girebiliyoruz. İkimiz de 35 yaşını geçtik. Eskiden bu sayı daha fazlaydı. Yaptırmamız gereken tahlil var mı?
Eşlerin cinsel ilişki sayısının bir önemi yoktur. Netice her iki kişinin istekleri, ihtiyaçları, bedensel uygunlukları, stresleri, hastalıkları, çiftlerin dışındaki ortamların uygunluğu vs. gibi birçok neden cinsel ilişki isteğini etkiler. Eğer keyif alıyorsanız, bedensel başka farklılıklarşikayetler yoksa hemen bir hastalık düşünmeyiz. Erkeklerde 60 yaşından sonra cinsel aktiviteyi etkileyen hormonlar azalabilir.
Kadınlarda menopoz dönemi cinsel isteğe ve özelliklerine farklılık katabilir. Sayıları kafana takma.

3 yıldır ağzımda yaralar çıkıyor. Behçet hastalığı' dediler. Başka bir doktor olmadığını söyledi. Ne yapacağım?
Behçet hastalığı tanısı muayene bulguları ve bazı testlerle, cildiye-gözkadın doğum-iç hastalıkları bölümlerinin bir arada tanı koyduğu bir hastalıktır.
Kabulleniş olduğundan tam olgunlaşmamış hastalıklarda bir hastanenin Behçet dediği duruma başka bir hastane ekibi 'Değil' diyebilir. Önemli olan aynı ekibin takibinde kalmanız. Oral aft dediğimiz ağız içi yaraları Behçet hastalığında görülür. Ancak çoğunlukla kendi başına bir bozukluktur.
Mutlaka deri testi ve göz muayenesi de yapılmalıdır.