DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 22 Temmuz 2017

Yumurtalık kisti kısırlık sebebi

24 yaşında bir bayanım. Uzun süreli adet düzensizliğim vardı. Daha yeni doktora gittim. Yumurtalıklarımda kistler varmış. Kilom, yüzümdeki kıllarımın sebebi buymuş. İnternete baktım kanser olabilirmişim. Çok korkuyorum ve kafam çok karışık. Lütfen yardım edin.
Hemen internetten çık. Yanlış bilgilenme sende olduğu gibi panik atak yaratabilir. Depresyona bile sokabilir. Polikistik over hastalığı neredeyse her 10 kadının bir tanesinde görülebilen bir hastalıktır. Adet düzensizliği, kıllanma, ciltte yağlanma, sivilce, saç dökülmesi, şişmanlık, kısırlık, şeker hastalığına yatkınlık yapabilir. Yapılan araştırmalarda kadın üreme organlarının kanser riskini arttırdığına dair herhangi bir bulgu elde edilmemiştir. Her duyduğuna inanma, inansan da panik yapma.

Bir sıkıntımı paylaşmam lazım. 44 yaşındayım. Son 2 haftadır cinsel organımda ve torbalarımda yanma gibi garip bir his var. Orgazm olamamaya başladım. İdrarım ağrılı oluyor. Dereotu iyi gelir mi?
Hemen doktora gitmen sana daha iyi gelir. Öncelikle iç hastalıkları uzmanına hemen git. Neden mi? Genel muayene birçok ihtimali değerlendirmek için gerekli. Cinsel organlar ve onların bölgesinde garip bir his ve orgazm olamama tarifin "Atılamayıp biriken idrar" için nörolojik bir ihtimali kuvvetlice düşündürür. Bel fıtıkları bile bu şikayetleri yapma ihtimali taşıyabilir. Üroloji, nöroloji ve hatta belki de fizik tedavi uzmanına ihtiyaç duyulabilir. Şikayetlerin önemli, gecikirsen gittikçe artacak gibi duruyor.

Ben 13 haftalık gebeyim. Kardeşim "3'lü test yaptırdın mı?" diyor. Bu test ne testi?
Gebeliğin ikinci döneminde (ikinci 3 aylık dönemde) fetüsün (bebeğin) Down Sendromu, Edwards Sendromu (trizomi 18) ve 'Açık Nöral Tüp Defekti' dediğimiz hastalıkları açısından değerlendirme için yapılan bir testtir. Gebeliğin 15-21. haftaları arasında yapılır. Bu test ile 'ankonjige östriol, AFP, hCG' yapılır. Bu üçünün yapıldığı teste 3'lü test denir. İnhibin A testinin eklenmesi ile "4'lü tarama testi" olur. Doktorunun takibinde kal. Demir, B vitamini ve folik asit desteğini almayı unutma.