DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 19 Temmuz 2017

Hipertansiyonun sebepleri belirlenmeli

Hocam babam 55 yaşında. 1 yıldır düşük tansiyonu var. Bir sürü yere gittik. Hala sonuç alamadık. Fazla ilacı da yokmuş. Bir çeşit kullandık. Yan etki yaptı. Bir tavsiyeniz olur mu?
Olur. Hipotansiyonun sebepleri tespit edilmeli. Sadece 'İlaç al geçsin' diyebileceğimiz bir durum değil. Mesleği, günlük hayatı, alışkanlıkları da gözden geçirilmeli. Ayrıca Manyetik Alan Tedavisi (PEMF Therapy) faydalı olabilir. Gereken kan testleri de baştan aşağı tekrar gözden geçirilmeli.

Tahlil yaptırdım. D vitaminim 17 çıkmış. İlaç almalı mıyım?
Evet almalısın. Bu ölçüm ortalama 30-50 arası olsun isteriz. Bu durumda hastalara haftada 1 kez kalçadan D vitamini iğnesini toplam 3 kez uygulayıp, daha sonra ayda 1 kez 1 ampul D vitamini kırarak bir ekmek parçasına döküp yemesini tavsiye edebiliriz.

29 yaşındayım. Şişmanım. Açlığa tahammülüm yok. Babam tansiyon yüksekliğinden kalp krizi geçirdi. Benim tansiyonum da ara ara yüksek çıkıyor. Kalp krizi geçirir miyim?
Korkmaya devam eder, tedbir almazsan kalp krizi geçirme ihtimalin düşük değil. Şişmanlık, hipertansiyon, stres, Ailede kalp damar tıkanıklığı bulunması bir arada olursa tıkayıcı kalp damar hastalığı riski yükselir. Düzenli takibine girebileceğin bir iç hastalıkları uzmanı bul. Şeker yükleme testi başta olmak üzere kan testleri yaptırman gerekir. Özellikle Hassas CRP testi de yaptır. Sana uygun diyet planı ve diyet eğitimi almak için mutlaka diyetisyen takibi al. Şu ana kadar kalpteki etkileri tespit etmek için ekokardiyografi, efor testi ve 24 saatlik tansiyon holter yaptır.

9 haftalık gebeyim. 2 haftadır bulantım var. Hangi ilacı kullanmalıyım?
En sık rastlanılan gebelik şikayetlerinden biri bulantı ve kusmadır. Hamile kalınmasından 5-6 hafta sonra başlar. 2-3'üncü aylarda oldukça artar. Küçük bir bölümünde şikayetler sadece sabah saatlerinde görülür. Hiç doğum yapmamış, genç, sigara kullanmayan, çoğul gebeliği olan, kadınlarda daha sık görülür. Protein içeriği yüksek gıdalar tüketilirse faydalı desteklerdir. Ancak bir kadın doğum uzmanı takibiyle ilaç kullanımın düzenlenmelidir. Kafana göre ilaç kullanma.