DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 16 Temmuz 2017

Şeker hastalığı sinyal verir

Yumurtalıklarımda kist çıktı. Şişmanım. Bir de doktorum şeker hastası olabilirsin dedi. Sizce ikisi birbirini tetikler mi?
Polikistik over sendromlu kadınlarda insülin direnci oluşmaktadır. İnsülin direnci vücudun insülin mekanizmasının normal aktivitelerini gerçekleştirememesi anlamına gelmektedir. İnsülin direnci olan insanlarda, kan şekerinin kas, yağ ve karaciğer hücrelerine girmesi daha zordur.
Bu da yüksek düzeyde şekerin kanda birikmesine sebep olur. Bu durum hem uzun hem de kısa süreli sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Çok kısa sürede, hücreler enerjisiz kalacak ve vücut gereken şekilde işleyemeyecek hale gelecektir.
Pankreas hücrelere daha fazla şeker almak için daha çok insülin üretmeye ve normalden daha fazla çalışmaya bile başlayabilir. Pankreas 'kendini yıpratabilir' yeterli insülin sağlama yeteneğini kaybeder. Bu durumda gerekenleri yapmayan, düzenli diyet, tedavi ve takip sağlamayan bedenler şeker hastalığına yakalanabilirler. Panik yok, korkmak yok, takip var, tedavi var.

25 yaşındayım. Erken boşalma yazınızı takip ettim. Cinsel ilişki sırasında sertliğim 6 dakika sürüyor. Eşim tatmin olmuyor. Acayip moralim bozuk.
Anlattıklarına göre sana ait cinsel aktivitede pek sorun yok. Ancak cinsel ilişkide zevk alma durumu sadece cetvelle, dakikayla ilgili değil. Eşinizi tanıyın, anlayın. Korkularını, hassasiyetlerini bilin. Meraklarını giderin. Cinsellik eşler arasında bile konuşulmayan, paylaşılmayan bir konu olunca herkes kendi kendini ölçüp hesap kesiyor. Kadınların orgazm-uyarılma durumu erkeklerden farklıdır. İlişki öncesi sevmedokunma dönemini daha uzun tutun.

Annemde şeker var. Doktor cildin kuru şeker testi yaptır dedi. 27 yaşındayım. Şeker hastası olabilir miyim?
Olabilir. Şeker hastalığının belirtileri sadece çok su içme, çok idrara çokma ve kilo kaybı değildir. Çok yemek yeme, bulanık görme, cinsel organda iltihap, kaşıntı, idrar yolu enfeksiyonları, mantar enfeksiyonları, kaşıntı, ciltte kuruma, yorgunluk, yara iyileşmesinde gecikme, ayaklarda uyuşma şikayetleride başlangıçta görülebilir. Aile hikayesi bu riski arttırabilir. Bu nedenle hemen gereken tetkikleri yaptır.