DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 28 Haziran 2017

İlişkiden önce fasulye yemeyin!

43 yaşındayım. 2 ay önce evlendim. Sorunum aşırı gazımın olması. Beraber olduğumuzda da tutamayıp gaz çıkartabiliyorum. Çok utanıyorum. Ne tavsiye edersiniz?
Cinsel ilişki sırasında karın içi basınç değişiklikleriniz var olan gazınızın makat bölgesine toplanmasına neden oluyordur.
Kalın bağırsağın dolma kapasitesi aşıldığında gaz dışarı atılır. Tabi zamanlaması uygun olmayınca sosyal sorunlara da neden olur. Öncelikle burnunuz tıkalı mı muayene ettirin. Burun tıkandığında ağızdan hava yutulur. Gaz artar. İlişki öncesi turp, lahana, nohut, fasulye ve benzeri gaz arttırıcı yiyecekler tüketmeyin. Ayak ve karnınızı sıcak tutun. Yine hatırlatmak gerekirse ilişki öncesi tuvalete giderek bağırsaklarınızdaki dışkı ve gazı tahliye edin.

21 yaşında öğrenciyim. Rahim ağzı kanseri aşısı yaptırabilir miyim?
Evet, yaptırabilirsiniz. Rahim ağzı kanserine neden olan 'HPV' için hazırlanmış bir aşıdır. 2'li ve 4'lü çeşitleri vardır.
Bu iki aşı için de 9-26 yaş kızlara ve kadınlara 3 doz halinde aşı yapılabilir. Ayrıca 43 yaşına kadar kadınlarda yapıldığında aynı etkinin var olduğu görülmüştür. Aşılar içerisinde bulundurdukları bu 2 HPV tipine karşı yüzde 100 korurlar. 4'lü aşıda siğillerin yüzde 90'ından sorumlu olan HPV 6 ve 11'e karşı yüzde 100 koruma da söz konusudur. Aşı yapılsa da diğer tiplerle kanser gelişebileceğinden smear taramasına devam edilecektir.
Her iki aşı da etkili olabilmesi için 3 doz kas içerisine (kol veya kalçadan) yapılmalıdır. 4'lü aşı aşının ilk dozu yapıldıktan sonraki 2. ve 6. aylarda tekrarlanmalıdır. 2'li aşı ise ilk dozdan sonraki 1. ve 6. aylarda tekrarlanmalıdır.

65 yaşındayım. Urfalıyım. Acıyı seviyorum. Ama acı yiyince idrarım çatallı çıkıyor. Ağrı da oluyor. Ne yapayım?
Prostat bezi büyüyen hastalarda baharatlı, mayalı yiyecek ve içecekler hastalığın şikayetlerini arttırabilir. Önce üroloji uzmanına git. Utanma.
Hastalık tanısı konmazsa tedavi de tam olmaz. Tedavi olmazsa sofrada acı olmaz. Sofrada acı olursa sende acı eksik olmaz