DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 27 Haziran 2017

Hasta çok yatınca ülser olur mu?

Teyzem 65 yaşında kalçası kırıldı. 3 haftadır hastanede yatıyor. Doktor dekübütüs ülseri var dedi. Mide şikayeti hiç yok. Kırık ülser yapar mı?
Öncelikle "ÜLSER" yara demektir. Dekübitüs Ülseri dediği hastalık genellikle kemik çıkıntılar üzerinde basıya bağlı dolaşım bozukluğu sonucu oluşan doku kayıplarının tanımlamak için kullanılan deyimlerdir. Yani aynı yere yatmaktan derisinde-kasında yara açılmıştır. Uzun süreli ağırlık baskısı altında kalması, hastanın ağrı duyusunun olmaması, hastanın hareketsiz yatması ve hatta bilinç kaybı olmasına bağlı olarak gelişebilir.
Havalı yatak uygulamaları, yara pansumanı ve tedavisi, sık sık yatakta pozisyon değiştirmesi uygulanır. Uzun süre ağrı kesicilerin kullanıldığında mide tahrişine bağlı şikayetler, gastrit, ülser gibi hastalıklar ortaya çıkabilir.

Dışkılama sonrası temizlenirken makatımdan kan geliyor. Doktora gitmeye utanıyorum.Rezene çayı iç dediler. Çayla basur geçer mi?
Çayla basur geçmez. Geçse basurlu adam kalmaz. Tespitini yapmışsın. Bu güzel.Doktordan utanmak olmaz. Eğer dışkılama sonrası tuvalet taşında veya dışkı üstünde damla damla şekilde kan görüyorsanız, temizlendiğiniz kâğıtta kandamlası varsa mutlaka doktora başvurun. Makat temizliği sırasında elinize makat bölgesinde beze, bezecik, geliyorsa, ağrılı büyük şişlikler geliyorsa, makat bölgesi kaşıntılı ve akıntılıysa mutlaka muayene gereklidir. Bu hastalık doğru tedavi edilmezse ilerler, ameliyat edilecek hale gelir. Rezene bağırsak hareketlerini düzenler. Ama tedavi etmez.

Her şey ters gidiyor sanki. Sinirliyim. Haksızlığa gelemiyorum. Sonra karın ağrısı başlıyor. Ben de Huzursuz Bağırsak Hastalığı mı var?
Her şeyin ters gitmesi değil senin ters gitmen önemli. Ortalık yangın yeri iken soğukkanlı olmak gerekir. Doğru giden bir şey görürsen o zaman şaşır. Bu konuda daha önce muayene ve tetkik yapılmadıysa bir İç Hastalıkları Uzmanına başvur. Aynı şikâyetle ortaya çıkan birçok hastalık var. Size Huzursuz Bağırsak Hastalığı var dememiz için diğer bazı hastalıkları araştırmamızda gerekir.
Ancak sinirlilik de bu hastalığı direk etkiler.