DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 12 Haziran 2017

Tansiyon ilaçları ateş yükseltebilir

21 yaşında kardeşim havale geçirdi. 'Sara' ilacı verdiler ateşi çıktı. Doktor antibiyotik verdi. Geçmedi. Ne yapalım?
Birçok şey yüksek ateşe neden olabilir. Enfeksiyon var ve doğru tedavi edilmezse de ateş devam edebilir. Bazı ilaçlar da ateşi yükseltebilir. Bazı epilepsi yani sara ilaçları da bu gruptadır. Ayrıca bazı antibiyotikler, idrar söktürücüler, alerji ve tansiyon ilaçları, sakinleştiriciler de ateşi çıkarır. Doktorun gerekli kan testlerini yapsın. Ama sara ilacını veren doktorunla da görüş. Gerekirse ilaç değişikliği yapar.

5 yıllık evliyiz. 3 çocuğumuz var. Eşim 'tüp bağlatalım' dedi. Bir zararı var mı?
Bahsettiğiniz durum, kadınlarda yumurtayı taşıyan tüplerin ameliyatla bağlanmasıdır. Uygulandıktan sonra artık gebe kalınması beklenmez. Tüplerin bağlanması, kadının cinsel isteğinde, adet düzeninde, vücut yapısında herhangi bir değişiklik meydana getirmez. Bütün bu olaylar eskisi gibi devam eder.

3 gündür ishalim. Günde 4 kere tuvalete gidiyorum. İflahım kesildi. Ateşim yok. Doktora gitmem gerekir mi?
İshal iflahını kestiyse doktora gitme zamanı gelmiş demektir. Çünkü ishal bazen tehlikeli durumlara yol açabilir. İshalin 3 günden fazla sürdüyse, karnında veya makatında şiddetli ağrı varsa, 38.8 derece veya üstünde ateşin oluyorsa, dışkında kan veya katran rengi varsa, susuzluk bulguların varsa, çocuğunda ishal varsa doktora başvur. Kaybedilen sıvı kaybı yerine konmazsa ciddi tehlike yaratabilir. En kısa sürede acilen doktora git.