DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 8 Haziran 2017

Keçi boynuzu kalsiyum deposu

58 yaşındayım. 3 yıldır adet görmüyorum. Süt ürünleri gaz yaptığı için yiyemiyorum. Kalsiyum ilacı kullanayım mı? Kemik erimem başlamış mıdır?
Kemik erimesinin birçok nedeni var. Bir tanesi menopoz. Her kadında menopoza girer girmez kemik erimez. İçki ve sigara kullanımı, hareketsiz yaşam, tiroit hormonu kullanımı, uzun süreli akciğer hastalıkları, iltihaplı bağırsak hastalıkları, romatizmal hastalıklar, erkeklerde prostat, kadınlarda ise meme kanseri tedavisi görmek, organ nakli kemik erimesi yapabilir. Kadınların menopoza girmesiyle birlikte, kemikleri koruyucu etkisi olan östrojen hormonu azalır ve kırık riski artar. Tek kalsiyum kaynağı süt ürünleri değil. Keçi boynuzunda, yeşil gıdalarda, kuruyemişlerde de kalsiyum var. Kefir iç. Gaz yapmaz.

Yaşım 71. Sağ kaşımda kanama oldu. 6 yıldır yüzümden deri biyopsisi alınıyor. Sürekli bazal hücreli korsinol çıkıyordu. En son 'bazal hücreli korsinol nodiloinfitratif tip' yazıyordu. Bu ne demek?
Derimizin en dış tabakasının bir çeşit kanseridir. Ancak diğer kanser dediğimiz hastalıklara pek benzemez. Genellikle olduğu yerde kalır. Cildiye uzmanları, bazen cerrahi branşların desteği ile o bölgeyi ameliyatla alabilirler. Farklı ilaç tedavileri, dondurma tedavileri uygulanabilir. Bir cildiye uzmanı bulun. Takibinde kalın. Adım adım takip tedavi uygulansın. Kaygılanmayın. Ama ihmal de etmeyin.

İşyerinde arkadaşımda Hepatit C mikrobu bulunmuş. Bana geçmiş midir? Nasıl anlarım?
Hepatit C'li hastaların büyük kısmında virüsün alınmasından sonra ve hastalığın erken dönemlerinde hastalığa ait belirti bulunmaz. Bazı hastalarda virüsün vücuda girmesinden 15 gün ila 6 ay arasında değişebilecek bir süre sonra soğuk algınlığına benzer ve 1-2 hafta kadar sürebilen bir tablo, eklem ağrıları, halsizlik, iştahsızlık, ve bulantı görülebilir. Hepatit C'nin karaciğer dışında vücutta deri, böbrekler, tükürük bezleri, göz ve bazı romatizmal sorunlara yol açabileceği de unutulmamalıdır. İç hastalıkları uzmanına git. Testlerin yapılsın.