DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 29 Mayıs 2017

Kalp hastaları ve Ramazan...

Kalp rahatsızlığım vardı. 5 ay önce kalp pili taktılar. 51 yaşındayım. Ramazan geldi. Oruç tutmaya korkuyorum. Kimseye de soramıyorum. Ne önerirsiniz?
Kalp pili özellikle ritim düzensizliklerinde kullanılır. Ritim düzensizliğinin nedeni de önemlidir. Tiroit çalışma bozuklukları, şeker hastalığı, kalp-damar hastalığı, kansızlık gibi çeşitli hastalıklar kalp ritmini etkiler. Bu hastalıkların açlıktan etkilenmesi söz konusu oluyorsa oruç tutman sakıncalı olabilir. Bu sorunun en doğru cevabını kalp pilinin takıldığı yerdeki veya en yakınındaki kardiyoloji uzmanından alabilirsin. Kullandığın ilaçlar ve kullanım saatlerine de dikkat et. İnançlar ve uygulamaları kişiye özel durumlardır. Bedenine uygun davranmak doğru olacaktır. Asıl olan oruç tutabilecek, oruç tutmaya yetebilecek bir bedene sahibi olmaktır.

Hayırlı Ramazanlar. Hocam sıkılarak soruyorum ama Ramazan Ayı'nda eşler cinsel ilişkiye girebilir mi?
İnanç yanıyla bu sorunun cevabını veren din bilgisi uzmanları iftar-sahur arasında cinsel ilişkiye girmenin sakıncası olmadığını ifade ediyorlar. Beden açısından da oruç süreci sonrası cinsel ilişkiye girmeye engel bir durum yoktur. İftarda önce açlık sonra çok tokluk hali olacağından iftar vaktinden 2-3 saat sonra cinsel ilişki açısından bedenler daha uygun olacaktır.

Doktor bey; adet tarihim Ramazan'ın başlangıcına denk geldi. Adet dönemindeyken oruç tutabilir miyim?
Bu konunun da tıbbi ve dini yönü vardır. Dini yönünü din bilgisi uzmanlarıyla görüşmeniz uygun olacaktır. Tıbbi olarak kadınların adet dönemi beden fonksiyonlarının etkilendiği kan kaybı dönemidir. Kişiden kişiye farklılıkları olsa da o kişiyi etkileyen bir dönemdir. Kan kaybı nedeni ne olursa olsun beden dayanıklılığını azaltan bir dönemdir. Bununla beraber bedenin hormonlarında da değişiklikler olur. Bu da beden dayanıklılığını etkileyebilir. İnanç usullerinde aksi belirtilmiyorsa oruç tutmanın ertelenmesi tıbben söz konusu olabilir.