DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 21 Mayıs 2017

Reflüsü olana çikolata yaramaz

6 aydır reflüm var. Ne yesem geri geliyor. İlaç kullanıyorum. Çaresi var mı?
Reflü alışkanlık hastalığıdır. Yemek yeme alışkanlıkları düzelmezse hastalık tekrar eder. Alışkanlıklarını önerilerime göre düzelt. Hangi gıdaların yakınmaları arttırdığını tespit et ve o gıdaları alma. Tek oturuşta aşırı miktarda yemek yeme. Yemeklerini az az ve sık sık ye. Ağzına aldığını lokmayı iyi çiğnen ve sonra yut. Her öğün için en az 15 dakika zaman ayır. Eğer yeterli zaman yoksa, o zaman diliminde yeterince çiğneyip yutabileceğin miktarda yemek ye. Aşırı sıcak-soğuk-baharatlı-yağlı yemek yeme. Yemek sonrası hemen uykuya yatma. Yatmadan önce yağlı-baharatlı yiyecekler, alkol ve çikolata yeme.

25 yaşındayım. 5 aylık evliyim. Haftada 3, bazen 4, bazen 5 kez ilişkimiz oluyor. Ama bazen menim gelmiyor. Korkmaya başladım. Ne yapmalıyım?
Özellikle genç erkeklerde sık cinsel ilişkiler sende olduğu gibi sperm veya meni azalmasına neden olabilir. En iyi ilacı cinsel perhizdir. Cinsel ilişki sıklığını belli bir süre azaltmanız doğru olur. Kalıcı rahatsızlıklarda bazen normal bazen hiç meni gelmemesi pek sık rastlanmaz. Bununla beraber idrar kesesi kanserlerinde, sperm kanalı tıkanmalarında, şeker ve hipertansiyon hastalıkları ve tedavilerinde, çeşitli prostat operasyonlarından sonra, testosteron hormon eksikliklerinde de bu şikayet gelişebilir. Sorun devam ederse üroloji uzmanına muayene ol.

Baş dönmem, bulantım vardı. Menyer diye bir hastalık çıktı. Ne olduğunu tam anlamadım. Nedir bu menyer?
Menier hastalığı daha çok genç bayanlarda görülür. İç kulak tansiyonu artmıştır. Hastalığın bilinen tansiyon hastalığı ile ilişkisi yoktur. Şikayetler nöbetler halinde gelir ve birkaç dakikasaatler, bazen günler sürer. Nöbetlerin ne sıklıkta geleceği ve ne kadar ara vereceği belli olmaz. Yıllarca ara verebilir. Her nöbet aynı şiddette olmaz. Hastalık zamanla kendiliğinden düzelebileceği gibi, şiddetli baş dönmeleri dayanılmaz bir hal alabilir. Hastalık baş ağrısı yapmaz. Bulantı ve şiddetli kusma yoksa halsizlik yapmaz.