DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 17 Mayıs 2017

Hepatit-C kan yoluyla bulaşır

İşyerinde arkadaşımda Hepatit- C mikrobu bulunmuş. Bana geçmiş midir? Nasıl anlarım?
Hepatit-C'li hastaların büyük bir kısmında virüsün alınmasından sonra ve hastalığın erken dönemlerinde hastalığa ait bir belirti bulunmaz. Bazı hastalarda virüsün vücuda girmesinden 15 gün ila 6 ay arasında değişebilecek bir süre sonra soğuk algınlığına benzer ve 1-2 hafta kadar sürebilen bir tablo, eklem ağrıları, halsizlik, iştahsızlık ve bulantı görülebilir.
Bu arada Hepatit-C'nin karaciğer hasarı dışında vücutta deri, böbrekler, tükürük bezleri, göz ve bazı romatizmal sorunlara yol açabileceği de unutulmamalıdır.İç hastalıkları uzmanına git. AST, ALT , Anti HCV testi yaptır. Normal bile olsa 3 ve 6 ay sonra tekrarla.
Hepatit-C virüsü genellikle kan yoluyla, cinsel ilişki yoluyla bulaşır.

Dayım pankreas kanserinden öldü. Ben de tarama yaptırmak istedim. CA 19-9 diye bir test yaptılar. Normal çıktı. Başka test gerekir mi?
Pankreas kanserinde de diğer bazı kanser çeşitlerinde olduğu gibi kanda tümör belirteçleri (tümör marker) olarak adlandırılan bir takım maddelerin arttığı saptanabilir.
Bu maddeler genellikle tümörün kendisi tarafından oluşturulabildiği gibi bazen vücut tarafından da oluşturulabilir. Pankreas kanserinde yükselen tümör belirteçleri CEA ve CA 19-9'dur. Bu maddeler pankreas kanserine özel olarak yapılan testler değildir.
Sindirim sisteminin diğer kanserlerinde, safra yolları hastalıklarında ve pankreasın bazı selim hastalıklarında da yüksek bulunabilir. Tümör belirteçleri tanıdan çok tedaviye alınan cevabın değerlendirilmesi ve hastanın tedavi sonrasında izlenmesi amacıyla kullanılır. Test normal olsa da risk azalmaz. Bu testler normal şartlarda tarama testi olarak kullanılmaz.

2 yıllık evliyiz. Tüplerim yapışık çıktı. 'Ameliyat olabilirsin' dediler. Ne dersiniz?
Tubal hastalık tanısı konduğunda yapışıklığın giderilmesi tıbbi bir seçenek oluyor. Mikro cerrahi yoluyla yapışıklıklar giderilip yeniden yapışık olmayan tüpler bağlanabiliyor. Ancak tüp bebek yöntemi denenir. Bu durumlarda hastalar dış gebelik riski altındadır.
Bu anlattıklarım genel bilgidir.
Kendi doktorunla görüş.