DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 16 Mayıs 2017

Gebelik diyabetinde hareket önemli

4 ay önce erkek çocuğumuz hastanede doğdu. Bize 'doğuştan sünnetli' dediler. Sonra ameliyatla tekrar sünnet olması gerekiyor ama biraz daha büyüsün dediler. Birşey anlamadık.
Peygamber Sünneti olarak bilinen bu durum idrar kanalının (üretra) penisin alt yüzünde ve daha geride olmasıdır. Doğum sonrası muayenede genellikle tespit edilir. Ayrıca erkek çocuklarının penis başı yassı ise, penis sertleştiğinde aşağı doğru kıvrılması, karşıya doğru değil ayağa doğru işemeleri ile fark edilirler. Ameliyat idrar kanalının düzeltilmesi için yapılır. İhmal etme. Vaktinde tedavi edilmeyen çocuklarda büyüdüklerinde cinsel ilişki ve çocuk sahibi olma konusunda sıkıntılar yaşanır. Üroloji uzmanının takibinde kal.

2 yıllık evliyim. 27 haftalık gebeyim. 24'üncü haftada şeker yükleme testinde şekerim yüksek çıktı. Diyet verildi. İnsüline başlamak istediler. Kabul etmedim. Şekerim düşmüyor. Ne yapabilirim?
Müstakbel anne olarak sorumluluklarının farkına varmana sevindim. Doktorlarının dediği zamanda şeker yükleme testini yaptırmışsın. Bazıları "Benim şeker hastalığım yok ki, kesin para kazanmak için tahlil yaptırıyorlar" deyip bebeği ve kendilerini riske atıyorlar. Ancak insülin tedavisinden korkmuşsun. Sakın korkma. Yoksa sen de bebeğin de zarar görebilirsin. Düzenli olarak diyet uzmanın tarafından verilen listeyi uygula. Hareket et, egzersiz yap. Gebelik diyabetinde hareket tedavide diyet ve ilaç kadar önemli. Hareketsiz gebenin şekeri zor düşer.

Eşim cinsel ilişki sırasında gaz çıkarıyor. Beni rahatsız ediyor. Erken boşalma oluyor. Ne ilaç kullanmalıyım?
Cinsel ilişki sırasında hareket ve pozisyona bağlı olarak bağırsakların belli bölgelerinde gaz birikmesi oluyorsa beden tahliye eder. İlişki öncesi gazın giderilmesi uygun bir tedbir olacaktır. Muhtemelen kendisi de bu durumdan haz etmiyordur. İlişki sırasındaki bu durum nedeni ile erken boşalmanız doğal. Siz de ilişki sırasında bu durumun olabileceğini düşünerek dikkatinizi yoğunlaştırırsanız iyileşme sağlayabilirsiniz. Hemen ilaç kullanma.