DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 9 Mayıs 2017

Kemik erimesine yoğurt desteği

Hocam kemik erimem var. Yoğurt yesem geçer mi?
Yoğurdu sevdiğin için ben de senin tercihini çok sevdim. Ben de yoğurdu çok severim. Bildiğimiz, içinde ek bir şey olmayanını yerim.
Suyunu da içerim. Mümkünse evde kendim cam kaplarda yaparım. Son kullanma tarihine mutlaka bakarım. Keçi yoğurdu, manda yoğurdu gibi farklı yoğurtları da mutlaka yemeye çalışırım. 100 gr doğal sofra yoğurdu yaklaşık 80 kaloridir.
Günde 1 kilo yesen 800 kalori eder. Kilo alanlar öncelikle hareketsizlikten kilo alırlar.
Yoğurt kemik erimesi için iyi bir destektir. Ama tedavinin yerini tutmaz. Hastalık düzeyinde erimeler için doktorun senin için yaptığı tedaviyi uygulamalısın.

Eşim 52 yaşında ve aşırı alkol tüketiyor. Karnı ağrıyor bir de zayıfladı. Doktora gittik ülser olabilir dedi. İlaç verdi geçmedi. Başka bir hastalık olabilir mi?
Evet maalesef başka bir hastalık olabilir. Gazda, mide hastalıklarıda karın ağrısı yapabilir. Ama aldığı ilaçlarla bir nebzede olsa rahatlaması gerekirdi. Karın ağrısı yapan diğer sebepleri araştırmak için aile doktoruna, iç hastalıkları uzmanına gitsin. Düzenli alkol tüketen erkeklerde kronik pankreatit dediğimiz iltihaplar olabilir. Beraberinde veya ayrıca kanseri ihtimal dahilindedir.
Bunun dışında muayene ve tahlillerle farklı hastalık ihtimallerinide gözden geçirmek iyi olacaktır. İhmal etmeyin.

Çabuk acıkıyorum Nafiz hocam. Çarpıntı ve terlemede yapıyor. 3 aydır bu haldeyim. Kilo da verdim. Ama benim yediğimide her babayiğit yiyemez. Parazit kurt olabilir mi?
Parazitlere bağlı hastalıklar da bu şikayetler ortaya çıkabilir. bu nedenle parazit tahlilleri, ön tedavisi yapılabilir. Ancak bu şikayetler başka hastalıklarda da ortaya çıkabilir. Özellikle şeker hastalığı ve hipertroidi dediğimiz troid bezinin çok çalıştığı durumlarda da bu şikayetler gelişebilir. Bu yüzden açlık tokluk glikozu, TSH gibi başlangıç testlerini mutlaka yaptır. Ayrıca bazı enfeksiyon hastalıkları var mı diye de bakmamız gerekir.
İhmal etme bir an evvel teşhis ve tedavinin peşine düş.