DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 20 Nisan 2017

Diyabet cinsel hayatı etkiler

50 yaşında erkeğim. 5 yıldır şekerim var. Cinsel hayatımda sıkıntı yaşıyorum. Perhiz yapamıyorum. İlaçlarım da aksıyor. Bana ne önerirsiniz?
Cinsel yaşamınızı normal bir şekilde sürdürebilmeniz için kan şekerinizi iyi kontrol etmeniz çok önemli. Kısa dönemde düşük ve yüksek şeker düzeylerini önlemek, cinsel yaşamınızı dolaylı yoldan iyileştirebilir. Uzun dönemde kan şekerinin iyi kontrol edilmesi, şekerle ilgili diğer bozulmaların önlenmesine yardımcı olarak cinsel fonksiyonlarınızın düzelmesini sağlayabilecektir. Bu durum, kan şekerinizi normal sınırlar içinde tutmak için uygun dozda insülin almanız (veya ilaç dozlarınızı ve çeşitlerini ayarlamanız) anlamına gelmektedir. Uzun süren yüksek şeker düzeyi sizi yorgun düşürebilir. Böylelikle sertleşme problemi yaşayabilirsiniz. Ayrıca yüksek şeker kadın ve erkek cinsel organında mantar enfeksiyonlarına yol açabilir. Cinsel istek azalabilir. Böyle bir durumda mutlaka doktorunuza danışın.

İshalim 3 aydır devam ediyor. Doktor 'Çölyak hastalığı olabilir' dedi. Perhiz listesi verdi. İlaç kullanmayayım mı?
Bu hastalıkta bağırsaklarda besin maddelerinin sindirimi, emilimi bozulur. Buğday, arpa, çavdar ve bir dereceye kadar da yulafta bulunan bir protein olan 'gluten'e hassasiyet gösterirler. Bu kişiler gluten içeren gıdalarla beslendiklerinde ince bağırsakların iç yüzeyini örten hücrelerden oluşmuş kısımda bozulma olur. İshal kilo kaybı olur. Esas tedavi diyettir. Gastroenteroloji uzmanına görün. Manyetik yatak tedavisi ve ozon tedavilerinden de faydalanabilirsin.

Kilo vermek istiyorum. 'Şeker kullanma' dediler. Çayı şekersiz içemem onun yerine ilaç olmaz mı?
Olmaz. Buradan reçete yazılmaz. Günde 5 ince belli bardakla çay içsen. Her birine sadece 1 küp şeker koysan 1 yılda 36.500 kalori yani 5 kilo alırsın. Ona göre hesap yap. Çay içme memuru değilsin ki mecbur olasın. Çay kabızlık yapar. Kilo veremezsin. Papatya iç, ıhlamur iç, rezene iç. Bir de bol bol su iç. İlaçla uğraşma. Kendine güven. Tembellik yapma.