DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 18 Nisan 2017

Zayıflamak için önce kararlı ol!

Safra kesemde taş var. Ameliyat dediler. Başka yolu yok mu?
Var. Genel anestezi alamayacak hastalarda veya ameliyat olmayı istemeyen hastalarda taş eritme veya kırma tedavileri denenebilir. Tedavi uzun sürer. Taşların tamamen erimesi 1 ile 2 yıl alabilir. Tedavi kesildikten sonra taş oluşumu tekrarlayabilir. Bazen büyük safra taşları, böbrek taşlarında uygulandığı gibi vücut dışından uygulanan ultrason ile kırılır.

Çok şişmanım. Ne yapsam kilo veremiyorum. Beni zayıflatır mısınız?
Kesinlikle zayıflatırım. Ancak önce bir söz vermen gerek. Daha önce yaptıklarını yapmayacaksın. Yani bahane bulmayacaksın, düzenli diyet yapacaksın, günde en az bir saat egzersiz yapacaksın, sana söylediğim tahlilleri yaptıracaksın, gerek olursa sana vereceğim ilaçları düzenli kullanacaksın, abuk sabuk zayıflama ürünleri ve reklamlarına kanmayacaksın, gerekirse bir psikologdan destek alacaksın. Ondan sonra zayıflamana yardımcı olabilirim. Hodri meydan.

Boynum ince olduğundan herkes guatrın var diyor. Sinir oluyorum. Guatr sinir yapar diyorlar. Daha fazla sinirleniyorum. Hangi testleri yaptırmalıyım?
Önce sinir olmaktan vazgeç. Kim ne söylerse kontrol et. Sonra ilgili doktora git. Çok basit. Önce erken tespit, sonra en kısa sürede tedavi. Bu arada testleri sen seçme gittiğin iç hastalıkları uzmanı seçsin. Sen ne anlama geldiklerini bil. Ama seçme. Genellikle kullanılan testler serbest T3, serbest T4 ve TSH hormonlarının kan düzeylerinin ölçülmesidir. TSH testi çalışmasını gösterir. TSH ölçümünün normalden düşük olması Tiroid bezinin aşırı çalıştığını gösterir. TSH düzeyinin normalden yüksek bulunması ise tiroid bezinin az çalıştığının kanıtıdır. Yine T4 ve T3 hormonlarının normal sınırın altında veya üstünde olması tiroid bezinin iyi çalışmadığını gösterir. Ayrıca antikorlar vardır. Bunlar anti-TPO antikoru ve anti-Tiroglobulin antikorlarıdır. Bu antikorların yüksek olması tiroid hastalığının otoimmün bir hastalık olduğunu gösterir.