DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 12 Nisan 2017

Gece terlemesini ciddiye alın

Doktor bey 2 haftadır geceleri terliyorum. Bademciklerim şişti. Yemek yemeyince takatim de kesildi. Çok zayıfladım. 5 gün önce antibiyotik kullandım ama işe yaramadı. Ne yapayım?
Gece terlemesi önemli bir şikayettir. Beraberinde boğazınızın şişmesi, kilo vermeniz de ilave edildiğinde hipertroidi (troit bezinin çok çalışması), tüberküloz, lenfoma, Brusella hastalığı da dahil olmak üzere bazı hastalıkların araştırılması gerekiyor. Yani tespitlerini yapmışsın. Sırada tedavilerin var. Tetkiklerinle tanıyı koyup tedavi edelim. Geç kalmayın. Gece terlemeleri sürekli oluyorsa, ateş-kilo kaybı genel durumu bozan ek şikayetlerle birlikteyse, uykudan uyandıracak kadar şiddetliyse vakit kaybetmeden doktor muayenesi yaptırmak gerekir.

5 ay önce evlendim. Kocam manavlık yapıyor. Sürekli eve sebze taşıyor. Oysa ben etsiz yemek yiyemiyorum. Kabızlığım var. Eşim 'Et yüzündendir' diyor. Doğru mu?
Doğruluk payı var. Sadece et mi? Başka hastalık ya da nedenler var mı? Değerlendirmek uygun olur. Tek yönlü beslenmenin çeşit çeşit zararı var. Günde en az 1-2 porsiyon yani yaklaşık 100-200 gram kadar sebze tüketmek kalp, mide, bağırsak, kan, kas, sinir, cinsel sağlık üstüne sayılamayacak kadar faydası var. Bol su iç, hareket et, hamurdan sakın. Bunları yapmazsan hastalığın olmasa bile basur, makat yırtığı gibi sert-zorlu dışkılama nedeniyle meydana gelen hastalıklara yakalanabilirsin. Testi kırılmadan eşini dinle. Sonra sadece kırılan testin olmaz!

Saçlarım zayıf ve dökülüyor. "B vitamininin 5'incisine baktır" dediler. Nerede baktırabilirim?
B vitamininin 5'incisi dediğimiz vitamin Pantotenik asittir. Saç yapısında önemli görevleri vardır. Laboratuarlarda baktırabilirsin. B kompleks vitaminleri sağlıklı cilt, saç, göz ve karaciğer için gereklidir. Ayrıca sinir sistemi normal çalışması içinde B vitaminlerinin tam olması gereklidir. Bir süre B vitamin kompleksleri kullanıp doktor kontrolüne gitme ihtimalinde var.