DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 30 Mart 2017

Romatizma gebeliğe engel mi?

Nafiz hocam romatizmam var. Ayrıca geç evlendim. Yaşım 41. Romatizmam hamile kalmama engel olur mu?

Hastalığının tam adını yazmamışsın.
Romatizma denilen bir çok hastalık var. Esas olarak neredeyse tüm romatizmal hastalıklar kısırlığa (infertilite) yol açmamaktadır. Yani toplumda hastalığı olmayan bayanların kısırlık oranı neyse romatizmal hastalığı olanların oranı da o kadardır. Ancak bazı hastalıklarda, örneğin Ailesel Akdeniz ateşi (FMF) hastalığı ataklarına bağlı gelişen problemlerden ötürü kısırlık ihtimali gelişebilir. Böyle birkaç hastamız ilaçlarını aldıktan sonra hamile kalmışlardır. Gerek yaş durumun gerekse romatizmal hastalığın nedeni ile düzenli takip edilmen gerekli. Gebelik sönmesinde, gebelik sırasında ve gebelik sonrasında doktor takibi şart.

Sık sık boğazım ağrıyor. Ateşim çıkıyor. Mecburen antibiyotik alıyorum. Bademciklerimi ameliyat etmek istediler. İzin vermedim. 'Böbrek hastası olursun' diyorlar. Doğru mu?

Çok antibiyotik kullananlar böbrek hastası olur diyemeyiz.
Ancak bundan korkacağına karaciğer yetmezliği olur muyum diye düşün. İlaçların çoğu karaciğerde işlem görür. Çok antibiyotik kullanımı önce karaciğeri bozabilir.
Önce KBB uzmanını dinle. Tekrarlayan enfeksiyonların nedeni genellikle burun tıkanmasına neden olan hastalıklardır. O hastalığı bul ve tedavi ettir. Bu şekilde giderse gelecekte zatürre, menenjit gibi birçok hastalık sırasında faydalı bir antibiyotik bulamayacağız.

6 aydır öksürüyorum. Geçen hafta endoskopi yapıldı. Mide fıtığı çıktı. 'Yediklerine dikkat et' dediler. Bir şey vermediler. Mide fıtığı ne demek? Ne yapabilirim?

Yemek borusunun karnımızın içine indiği boşluktan midenin yukarı çıkmasına mide fıtığı denir. Dışarıdan gözle görülmez. Alışkanlıkların hastalığın şiddetini arttırır. Düzeltmezsen ameliyatlık olabilirsin.
Öğün sayısını arttır. Az az, sık sık ye. Yemekten hemen sonra yatma. Yastığın yüksek olsun.
Gazlı ve asitli içeceklerden sakın.
Aşırı sıcak, soğuk, baharatlı, yağlı besinler tüketme. Zayıfla. Karnını sıkan çamaşır ve kemer kullanma.
Sakız çiğnemek, kuru yemişleri fazla yemek sıkıntıyı tekrarlatır.