DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 16 Mart 2017

Cinsel hayatım bitti mi?

53 yaşında erkeğim. Benim sorunum cinsel hayatımla ilgili. Artık eskisi gibi değilim. Andropoz varmış, 'erkek menopozu' diyorlar. Sizce ben bunu yaşıyor olabilir miyim?
Bu yaşta andropoz beklenmez. Ancak hormonlarına baktırmalısın. 50 yaşın üzerindeki sertleşme sorunu olan erkeklerin yaklaşık üçte birinde hipogonadizm yani testosteron hormon eksikliği vardır. Tiroit yetmezliğinde, prolaktin hormon fazlalığında, tiroit hormon fazlalığında impotans yani sertleşememe oluşabilir. Şeker hastaları da bu sıkıntıyla sık karşılaşır. FSH, LH, testosteron ve prolaktin ve şeker yükleme testi mutlaka yaptır.

Doktor bey 6 aydır adetlerim düzensiz oluyor. Göğüslerimde şişip ağrıyor. Bazen ucundan süt gibi sıvı geliyor. Sizce bu hastalık mı?
Bu anlattıklarına göre sana en azından TSH, prolaktin testi yaptırmak gerekir. Adet düzensizliği, gebe kalamama, göğüslerden emzirme dönemi dışında süt gelmesi şikayetlerinden herhangi biri veya birkaçı ile başvuran kadınlara doktorlar tarafından kanda prolaktin hormonu ölçümü istenir. Eğer bu hormon yüksekse 'Hipofiz' dediğimiz beyindeki hormon kontrol merkezinin filmine ihtiyaç olabilir. İhmal etme. Böyle bir durum gebe kalma ihtimalini azaltabilir.

65 yaşındayım. 3 aydır tansiyonum yükseliyor. İlaç kullanmak istemiyorum. İleri yaşta hipertansiyonu olanlar nelere dikkat etsinler?
'İlaç kullanmak istemiyorum' deme. Gerçi dedin ama ısrar etme. Artık olgunsun. İnatçılık zarar verir. Özellikle yeni tedavi başlarken acele etmemeli. Küçük dozlarla başlanmalı. Gerekirse yavaşça doz yükseltilmeli. Hatta gerektiğinde ikinci ilaç sonra eklenmeli. Tansiyon hedefimiz 12/8 değildir. Şikayetsiz olarak 14/9 altında kalması yeterlidir. Daha fazla düşerse beyin kanlanması yetersiz hale gelebilir. Halsizlik, bitkinlik, baş dönmesi, çarpıntı gibi yeni şikayetler olabilir. Ayrıca hem tansiyon düşüren, hem de prostat bezi büyümesine iyi gelen ilaçlar var. Bir taşla 2 kuş vurabilirsin.