DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 10 Mart 2017

‘İstek duymaz oldum’

32 yaşında bayanım. 3 yıllık evliyim. 6 aydır eşime karşı istek duyamaz oldum. Kafamı bir şeye takmıyorum. Acaba menopoza mı giriyorum?
Cinsel isteksizliğin en sık rastlanan nedeni psikolojiktir. Çeşitli sebeplerle cinsel isteksizlik başlayabilir. Bu anlattıklarınla direk menopoz durumuda hemen aklımıza gelmez. Bununla beraber gün içindeki kadınlığın vazgeçilmez hormonu östrojen yanında erkeklik hormonu testosteron da kadın sağlığında önemlidir. Genç kızlarda testosteron böbrek üstü bezinden salgılanarak ergenlik döneminde koltuk altı bölgesi ve apış arasında kıllanma olayını başlatır. Boy büyümesinin tamamlanmasına yardımcı olur. Kadınlarda düşük oranda salgılanan testosteron kadınlarda şehvet duygusunun oluşmasında, kadının cinsel isteğinin artışında rol oynar. Testosteronun kadında normal seviyelerde olması kadınların sekste doyuma ulaşması için önemlidir. Yani bu şikayetlerle önce testosteron ölçümü yaptır.

8 yıldır şeker hastasıyım. 'Ayaklarına dikkat et, yara olursa iyileşmesi zor' dediler. Nelere dikkat etmeliyim?
Ayaklarını her gün ılık su ile yıka. Tam kurula. Parmak araları bile nemli kalmasın. Varsa topuk çatlaklarını nemlendirici ile ov. Ayakları her gün kesik, sıyrık, mantar ve olası kabarcıklar açısından kontrol et. Sakın ayaklarını tuğla, sıcak su şişesi, elektrikli ısıtıcı, soba gibi ısıtıcılarla ısıtmaya çalışma. Farkına varmadan kendi ayağınızı yakabilirsin. Tırnaklarını düz kes. Nasır ve ölü dokuları sakın kesme. Nasırlar için nasır ilacı, yakı ve asitler kullanma. Çıplak ayakla yürüme. Ayakkabıların içini giymeden önce kontrol et. Pamuklu ve yünlü çorap giy. Çoraplarını her gün değiştir. Ayakkabılar ayağına uygun, rahat, yumuşak deri, tabanları kalın olsun. Çorapsız ayakkabı giyme. Parmak arası terlikler giyme. Sigara kullanma. Ayakkabı satın almadan evvelki akşam, her iki ayağın şeklini bir karton üstüne çiz, kes; bu kalıpları alınacak ayakkabılara dene.