DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 11 Aralık 2016

Kremalı gıdalar çabuk bozulur

Son 3 hafta içinde 3 kez besin zehirlenmesi yaşadım. Bende mi bir şanssızlık var yoksa anlamadım! En sık hangi besinlerle zehirlenme olur?

Hem sana ait hem de yediklerine ait ihtimaller var.
Süt, yoğurt, sütlü tatlılar, kremalı yiyecekler, pasta, et, tavuk, mayonezli yiyecekler, deniz ürünleri besin zehirlenmesine en çok neden olan ve dikkat edilmesi gereken yiyeceklerdir.
Bozulduğundan şüphe ettiğin herhangi bir besinin tadına bile bakmadan at, tadına bakacak kadar az miktarda besin bile zehirlenmeye neden olabilir.
Bakteriler gözle görülmediği için normal görünüşlü bir besinde bile çok sayıda bakteri ve toksin bulunabilir. Hem kendi temizliğimize hem de yediklerimizin temizliğine dikkat etmeliyiz.

Kız kardeşim 19 yaşında. 2-3 yıldır idrar kaçırma sorunu var. Doktora da gittik sonuç alamadık. Ne yapmalıyız?

İstemsiz olarak idrar kaçırma, fiziksel aktiviteyle idrar kaçırma, farkına varılamayan idrar kaçırma, sürekli idrar kaçırma, uyku esnasında idrar kaçırma, işeme sonrası damla damla idrar kaçırma, mesanede idrar birikmesi sonrası idrar kaçırma gibi idrar kaçırma çeşitleri var.
Nörolojik, enfeksiyona bağlı, doğuştan gelen, geçirilmiş ameliyat, kas güçsüzlüğü gibi birçok nedenle olabilir. Ayrıca stres-kaygı-korku bu şikayeti sürekli hale getirebilir. Yani üroloji uzmanı ile psikologpsikiyatri birlikte hareket etmeli.

21 yaşında bekar bir bayanım. Teyzemde meme kanseri bulundu. Anlamamış. Benim de memem ara sıra ağrıyor. Meme kanseri nasıl anlaşılır?

Adet kanamaları başladıktan sonra bayanlar kendi memelerini muayene etmeyi öğrenmeli. Adet kanamalarının 3. günü düzenli olarak muayenelerini kendilerine yapmalı. Memede ele hareketsiz, sert, ağrısız kitle gelmesi, meme başından kanlı akıntı gelmesi, meme başında derisinde çekilme, memede ödem, büyüme, kızarıklık, meme derisinde portakal kabuğu görünümü, meme başında iyileşmeyen yaralar tespit edersen mutlaka doktora git.