DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 24 Eylül 2016

Saç dökülmesinin nedenleri

22 yaşındayım. Saçlarım çok dökülüyor. Bir sürü ürünler aldım. Ama bir işe yaramadı. Ne yapmalıyım?
Kadınlarda saç dökülmesinin birçok nedeni vardır. Kozmetik ürünlerinin kendisi de saç dökülmesine neden olabilirler. Psikolojik faktörler, beslenme yetersizlikleri (çinko eksikliği vs.), demir eksikliği anemisi (kansızlık), hormonal düzensizlikler (tiroit bezinin az veya hiç çalışmaması), stres faktörleri, gebelik, ailevi yatkınlık, menopoz, adet düzensizlikleri, infeksiyonlar (kafa derisi mantarı), ilaçlar (antikoagülanlar, antidepresanlar, doğum kontrol ilaçları), hastalıklar (diyabet, lupus v.s.) saç dökülmesine neden olabilir. Neden bulunup ortadan kaldırılmalıdır. Sonucuna göre tedavi düzenlenmelidir.

44 yaşındayım. 2 yıldır ülserli kolit hastalığım var. Bu hastalık geçmez dediler. Bunalıma girdim. Ne yapacağımı bilemiyorum. Bir yol gösterin?
Aslında hastalığı sana tam ve doğru anlatmamışlar. "Bu hastalık geçmez" ifadesi biraz daha açıklanmalıdır. Ben hastalarıma "Bu hastalık uyur ve uyanır" diye anlatırım. Romatizmal özellikleri olan, alışkanlıklar, yeme içme özellikleri, moral-ruhsal durumdan etkilenen bir hastalıktır. Yani sadece ilaç tedavisi yetmez. Bu özelliklere dikkat etmeyen, doktor kontrolüne gitmeyen bedenlerde bu hastalık uyanır-uyanık kalabilir. Önce sakinlik gerekir. Önce bir iç hastalıkları uzmanı bul ve takibine gir. Kaygı yok, hastalık yok.

23 yaşındayım. 5 aydır cinsel yerimde topak topak bir şeyler çıktı. Hatta siğil gibi. Ama adetlerimde sıkıntı yok düzenli. Kanser yapar mı?
Panik ve korku hastalıkların temelidir unutma. Korkular bağışıklık sistemimizi bozar. Sonra da hasta oluruz. Önce her cinsel organ siğili kanser yapmaz. Senin hastalığının tanısının konması lazım. Hemen kadın hastalıkları uzmanına git. Hemen tanı koyalım, sıkıntılarına çare bulalım. Cinsel organ siğillerini genellikle Human Papilloma Virüs HPV dediğimiz virüs yapar. Bazı HPV tipleri, rahim ağzında kansersi değişikliklere, rahim ağzı, penis ve makat kanserlerine neden olabilir. Bazı HPV tipleri ise kanser riski taşımaz. Basit siğil yapar. Bunları ayırt etmeden tedavi ve takip düzenlenemez. Doktorun önerirse HPV aşısı da yaptırabilirsin.