DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 13 Eylül 2016

Çok çay içmek midede gaz yapar

25 yaşındayım. Yemekten ve su içtikten sonra karnımda şişme meydana geliyor. Neden? Yoğurt yemek faydalı mı? Kahvaltıda margarin yiyorum. Sakıncası var mı?
Sadece fazla gaz var. Hava yutmayla olabilir. Burun tıkanıklığı, stresli kişilik yapısı, hızlı yemek yeme, iyi çiğneyememe, çok çay içme, gazlı içecekler ve yiyecekler tüketme, çerez gibi hava yutturan atıştırmalıklar tüketme, sakız çiğneme gibi durumlarda böyle olur. Yoğurt muhteşem bir gıdadır. Günde 1 su bardağı kadar yoğurt mutlaka tüketilmeli. Katı yağlar sağlığımız için riskler taşıyabilir. Kahvaltıda zeytinyağı bulundur. Tereyağı tüketebilirsin.

Hocam tansiyon aletiyle bakıyorum. Kalp atışlarım bir 114 bir 64 oluyor. Ara ara başım dönüyor. Doktora gitmeli miyim?
Kalp atışlarını saymak için kulağımızla veya Stetoskop cihazıyla kalbimizi dinlemek gerekir. Daha çok nabız sayarız. Kalp atımlarının atardamar duvarına yaptığı basıncın damar duvarında parmak uçlarıyla hissedilmesine nabız denir. Yetişkin bir kişide normal nabız sayısı dakikada 60-100, çocuklarda 100-120, bebeklerde 100-140'dır. Tarif ettiğin sınırlar, normal sınırlar içinde. Ayrıca sadece sayıya bakarak da çarpıntı var diyemeyiz. Farklı ve düzensiz kalp atışları da çarpıntı olarak tanımlanabilir. EKG Holter 24 saatlik takip yapılması iyi olur. İç hastalıkları veya kardiyoloji uzmanına hemen git. Tedbir al.

Sol kolum ağrıyor diye özel hastaneye gittim. Boyunda kireçlenme var dediler. Hastalığım boynumdaysa kolum neden ağrıyor?
Boyun kireçlenmesi, boyun omur eklemlerinin yıpranıp, aşınmasıyla oluşur. Boyunda bu değişiklikler 20-30'lu yaşlarda başlayarak ilerler. Genellikle şikâyete neden olmaz. Eklem kenarlarından büyüyen yeni kemik oluşumları boyun hareketleri sırasında sinir köklerine bası yapabilir. Sonuçta, sinirin yayılım alanı boyunca (omuz ve kollarda) ağrı oluşabilir. Sinir hasarı aynı zamanda uyuşukluk, iğnelenme hissi oluşturabilir ve kaslar güçsüzleşebilir. Bazen çok ileri olgularda, kemik çıkıntıları omuriliğe de bası yapabilir ve vücudun alt kısmında güçsüzlük ve duyu kaybı gelişebilir. Yani tedbir almazsan tedavi ameliyata kadar gidebilir.