DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 29 Ağustos 2016

Menopoz dönemi uykusuzluk olur

Doktor Bey 52 yaşındayım. 1 yıldır uyku uyuyamıyorum. Hastalığım yok. İlaç da kullanmıyorum. Bir de menopozdayım D Vitamini alayım mı?
Sondan başlayayım. Menopoz dönemi hormonların değişmesi nedeniyle ortaya çıkan kemik erimesi dediğimiz 'Osteoporoz' hastalığının sık göründüğü bir dönemdir. Kemik yapısının ve D vitamin düzeyinin olumsuz etkilendiği de bir dönemdir. D vitamin takviyesi aşırı dozda olmadığı sürece faydalıdır. Buna da doktorun karar vermelidir. Ayrıca bu dönemde uykusuzluk şikayeti de olabilir. Yani uykusuzluğunun da altında yatan neden menopoz olabilir. Bu nedenle bitkisel kökenli uyku düzenleyici takviyeler alabilirsin. Ayrıca kaygı kontrolü, kafeinli gıdalar, fazla miktarda akşam yemeği, çeşitli antidepresan ilaçlar da uykusuzluk yapabilir.

Babamın tansiyonu yüksek ama ilacını almıyor. Aspirin içiyorum bana yeter diyor. Mide kanaması geçirir diye korkuyorum. Aspirini de içmesin desem yanlış yapmış olur muyum?
Olursun desem olmuyor. Olmazsında diyemiyorum. Yani hatalardan hata beğenin diyorum. Kontrolsüz hipertansiyonu olan insanlarda aspirin kullanılması beyin kanaması gibi organ içi kanamalarının sonuçlarını arttırıcı etkisi olabilir. Bırakırsa pıhtılaşma risklerini artırabilir. Yani kilosu fazlaysa versin. Tansiyon ilacını düzenli kullansın. Aspirin kullanımını doktoruyla düzenlesin. Mide hastalığı varsa başka pıhtılaşma azaltıcı ilaç kullansın. Doktor ilaç ekleyip çıkarsın.

Gebeyim. Tahlillerimde ALP biraz yüksek çıkmış. Bu ne oluyor?
Panik yapma. ALP edende birçok dokuda bulunur. Erişkinlerde bulunan ALP'nin yarısı karaciğer yarısı de kemikten kaynaklanır. Safra salgısı bozukluklarında, safra yolları tıkanıklıklarında, karaciğer hastalıklarında, kemik hastalıklarında tanı amaçlı kullanılan bir testtir. Çocuklar ve gençlerde hızlı kemik büyümesi nedeniyle ALP yüksektir. Çinko eksikliği, oral doğum kontrol ilaçları ALP düzeyinin azaltabilir. Gebelerde de bir hastalığa bağlı olmadan da yükselebilir.