DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 14 Ağustos 2016

Tuzu gördüğün yerde kaç!

Doktor bey benim derdim böbrek taşı. Ailemde herkeste taş var. Bu taşlardan korumak için ne yapmalı?
Günde ne kadar su içtiğinizi, idrarınızın normal rengini bilin. Bir günde ne kadar idrar çıkardığınızı takip edin. Berrak idrar çıkaracak kadar su için. Normal kiloda erişkin bir kadının günde 1.5-2 litre, erkeklerin ise 2-2.5 litre su içmesi yeterli olur. Özellikle 40 yaşından itibaren mutlaka yılda bir kez idrar ve kan tahlili yaptırın. Böylece böbrek hastalığı erken evrede tespit edilebilir. Tuzu gördüğün yerde durma kaç. Düzenli egzersiz yap. İçiyorsanız sigarayı bırakın. Gelişigüzel, sık sık ağrı kesici kullanmaktan kaçının.

4 yıldır gut hastasıyım. Dikkat etsem de ayağım şişiyor. Bu hastalığın kesin tedavisi yok mu?
Kesin tedavisi senin hastalığı öğrenmen ve kabul etmenle mümkün. Kendi bedeninin ürettiği bir durum. Yediğin yemek, fazla kilo, stres-evhamsıkıntı, uyku düzensizliği, alkollü içecekleri tüketmek, sigara içmek, çarpma-düşmeburkmalar gut ataklarını tekrar ettirir. Özellikle yemeklere dikkat et. Sakatat (ciğer, yürek, dalak, böbrek, işkembe vb), küçük balıklar (hamsi, sardalya, vb), midye, karides, havyar, istiridye, et suları, nohut, mercimek, fasulye gibi baklagiller, maya ve maya içeren besinler ürik asitten zengindir. Az tükettiğin kadar iyi olursun. Büyük balık, kırmızı et, kümes hayvanları da dikkatle tüketilmelidir. Bunları haftada 1 defadan fazla yemeyin.

15 yaşımdayım. Annem süt ve kefir içmem için ısrar ediyor. Sizce içmeli miyim?
Kefir çok eskiden beri tüketilen müthiş bir içecektir. Tepeleme fayda dolu bir gıdadır. Kefir K2, B1, B2, B3, B6, B12, folik asit ve pantotenik asit ve bazı amino asitler ve bazı amino asitler içerir. Bu vitaminlerin hemen hepsi depolanmayan ve sürekli alınması gereken vitaminlerdir. Bir bardak kefirin içinde de yeterince vitamin vardır.