DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 13 Ağustos 2016

Kemik erimesi her yaşta olabilir

60 yaşında bir erkeğim. Sigara kullanıyorum. Arada alkol de alıyorum. Akciğer filmi çektirdim. Kemik erimesi olduğunu söylediler. Doğru olabilir mi?
Kemik erimesi her yaşta görülebilir. Alkol kullanımı kemik erimesine neden olur. Sigara içenlerde kemik erimesi erken görülebilir. Ayrıca akciğer filmi çekilirken kemik yapılarda filmin içinde çıkar. Bu nedenle değerlendirme yapılabilir. En yakın zamanda kemik yoğunluğu ölçümü yaptırman uygun olabilir. Alkol ve sigarayla ilgili tavsiyemi tahmin etmişsindir. Yine de söyleyeyim. Hemen bırak.

3 aydır sürekli hıçkırıyorum. Kim ne derse yaptım ama geçmedi. Nasıl kurtulacağım bana bir yol gösterin.
Anlaşılan beklemek işi çözmemiş. Daha fazla beklersen iş işten geçebilir. Hıçkırık, göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran ve diyafram adı verilen kasın istem dışı kasılmasını takiben ses tellerinin bulunduğu gırtlak bölgesinin aniden kapanmasıyla oluşan bir durumdur. Dakikada 10-30 kez tekrarlayabilir. Akciğer hastalıkları, akciğer iç boşluk hastalıkları, kalp büyümesi, kalp krizi, kanser, dalak enfarktüsü, pankreas hastalıkları ve hatta bağırsak düğümlenmesi bile hıçkırık şikayeti ile başlayabilir. Daha saymaya gerek yok herhalde. Bir iç hastalıkları uzmanına muayene olabilirsin.

Yaşım 50 oldu. Ara ara taniyonum yükseliyor. İlaç kullanmasam olur mu? Ne önerirsiniz?
Tedaviye karşı peşin hükümlü olunmaz. Yeni tedavi başlarken acele etmemeli. Küçük dozlarla başlanmalı. Gerekirse doz yükseltilmeli. Tansiyon hedefimiz 12/8 değildir. Şikayetsiz olarak 14/9 altında kalması yeterlidir. Daha fazla düşerse beyin kanlanması yetersiz hale gelebilir. Halsizlik, bitkinlik, baş dönmesi, çarpıntı gibi yeni şikayetler olabilir. Ayrıca hem tansiyon düşüren, hem de prostat bezi büyümesine iyi gelen ilaçlar var. Bir taşla 2 kuş vurabilirsin.