DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 12 Ağustos 2016

Stres kilo aldırır

54 yaşındayım. Kilom 103. Boyum 1.58. Hareketli olduğum halde hiç kilo veremiyorum. Çok iştahlıyım. Bol su içmeme rağmen tuvalete çıkamıyorum. Şekerim 90 gibi. Kolesterolüm biraz yüksek. Ne yapmalıyım?
Öncelikle şeker yükleme testi yaptırmanı öneririm. Anlattıklarına bakılırsa kan glikozun yani kan şekerin düşüyor. Bu da ani açlık ve atıştırmalarına neden oluyor. Gereğinden fazla enerjide sürekli kilo almana neden oluyor. Ayrıca bu duruma yol açabilecek prolaktin yüksekliği, hipotroidi gibi diğer bazı hastalıklarında araştırılması da önemli. Stres sıkıntı depresyonda fazla yemek yemeye neden olabilir. Yani seni bedenden ruha toparlamak lazım. Önce ve hemen iç hastalıkları uzman takibine girmelisin.

51 yaşındayım. 3 aydır ara sıra hıçkırık nöbetlerim oluyor. Tahlil yaptırdım bir şey çıkmadı. Hıçkırık gelirse ne yapayım?
6 saatten uzun süren hıçkırıklarda bir doktora başvur. Gerekirse tekrar tıbbi destek al. Öncelikle kese kağıdı içine soluğunu al ver. Nefesini çok zorlanmadan tutabildiğin kadar tut. Yeni başlayan kısa süreli hıçkırıkta hastanın yüksek sesle uyarma, acı, ekşi, aşırı soğuk ve sıcak gibi tatma duyusunu uyarma veya parlak ışıkla görme duyusunu uyarma ilgili ani reflekslerle hıçkırığı bastırabilir. Yemek borusu, diyafram, akciğer hastalıklarında hıçkırık olabilir. Ayrıca beyin hastalıkları, bir çeşit sara gibi durumları araştırmak içinde Nöroloji Uzman Muayenesi şart.

Nafiz bey, sık sık bademciklerim şişiyor. Sürekli antibiyotik kullanıyorum. Bir zararı olabilir mi?
Olabilir. Öncelikle yanlış ve gereksiz antibiyotik kullanımı antibiyotik direnci dediğimiz duruma neden olur. Mikroplar antibiyotiğe karşı savunma geliştirir. Tekrar bu ilacı kullanınca bir işe yaramaz. Kullanılan antibiyotiğin tipine göre karaciğer veya böbrekler hassas veya zayıfsa bardağı taşıran damla olabilir. Antibiyotik doktor vermeden kullanılmaması gereken önemli bir ilaç grubudur. Herkese zarar verir. Her ateş yükseldiğinde, her boğaz ağrıdığında antibiyotik kullanmaktan vazgeçin. Ayrıca gereksiz yere maddi zarara da neden olur.