DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Temmuz 2016

Zencefil mide bulantısını önler

9 haftalık gebeyim. 2 haftadır bulantım oluyor. Ne önerirsiniz?
En sık rastlanılan gebelik şikayetlerinden biri bulantı kusmadır. Hamile kalınmasından 5-6 hafta sonra başlar. 2-3. aylarda oldukça artar. Sonra yavaşlar. Protein içeriği yüksek gıdalar, B6 vitamini, zencefil dengeli tüketilirse faydalı desteklerdir. Ancak bir İç Hastalıkları Uzmanı ve Kadın Doğum Uzmanı takibiyle ilaç kullanımın düzenlenmelidir. Kafana göre ilaç kullanma.

40 yaşında bir erkeğim. Boyum 1.70, kilom 115. Çocukluğumdan beri kiloluyum. Yüksek tansiyon hastasıyım. İlaç kullanıyorum. 25 yıldır da sigara içiyorum. Nasıl kilo verebilirim?
Bazı hastalıklar kilo yapar, şişmanlatır. Bazı ilaçlar iştahı arttırarak-su-tuz tutturarak kilo almamıza neden olabilir. Ayrıca yediğinden az harcıyorsan birikir şişmanlarsın. Bunları ayıklamamamız gerekir. Hemen İç Hastalıkları Uzmanına başvur. Bu bilgiler toplansın. TSH, Kan glikoz düzeyleri, Böbrek üstü bezlerinin çalışmasını gösteren hormonlar gibi gereken kan tahlilleri yapılsın. Hemen içtiğin su miktarını günlük 12-14 bardağa ya da idrarını berrak tutacak miktara çıkart. Hareket etmek için bahaneler bul. Kullandığın tansiyon ilaçlarını tekrar değerlendirelim. Sıkıntı-evham-stres varsa nasıl azaltabileceğini düşün. Tahlillerin ardından diyet-ilaçtakip için düzenleme yapalım. Her ay mutlaka 2-3 kilo verecek kadar gerekenleri uygula.

Son 2 senedir yüzde 40 sinirsel işitme kaybım var. Son 6 aydır ilaç kullanıyorum ancak kulağımdaki çınlama bir türlü geçmiyor. Kulaklık kullanıyorum ne yapmalıyım?
Tinnitus dediğimiz şikâyetin nedeni ve tedavisi konusunda tüm dünya da araştırmalar devam ediyor. Ancak yüzde 100 tedavi söz konusu değil. Kulak Burun Boğaz -Nöroloji-İç hastalıkları Uzmanı bir arada takibe devam etmeli. Uyku düzenine dikkat et. Yetersiz uyku şikâyetleri arttırır. Stres ve huzursuzlıkta, tansiyon ve şeker düzensizliğinde de şikayetler artabilir. Duyma azaldığı için günlük hayattaki işlerini acele yapma. Duyma azalması kazalara davetiye çıkartabilir.