DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 14 Temmuz 2016

Şişmanlık adet düzenini etkiler

Son 6 ayda 8 kilo aldım. 3 aydır adetimin düzeni bozuldu. Şişmanlıkla ilgisi olabilir mi?

Olabilir. Son 6 ayda hayatını etkileyen stres, yeme-içmealdığın ilaçlar-yeni tanı konulan bir hastalık ve buna benzer değişiklikleri tespit et. Ve hemen iç hastalıkları uzmanına başvur.
Şişmanlık adet düzenini etkiler.
Tüylenme, meme ve rahim kanseri görülme sıklığını arttırır.
Bununla beraber polikistik over, troid hastalıkları gibi hormonal hastalıklar hem adet düzenini hem de alınan kiloları izah edebilir.

Büyük abdestimi yaparken makatım yanıyor, yırtılacak gibi oluyor. Sinameki iyi gelir mi?

Genele cerrahi uzmanı muayenesi daha iyi gelir.
Dışkılama sırasında anüste yırtılma veya kesilme tarzında hissedilen şiddetli ağrı ve bazen olabilen kanama 'Anal Fissür' hastalığında olabilir.
Ağrı bazen dışkılamadan sonra birkaç saat devam edebilir.
Anal Fissür makatta oluşan uzun bir yarıktır. Genelde çok katı ve büyük hacimdeki dışkı parçalarının anüsten çıkarken neden olduğu bir durumdur.
İltihaplı bağırsak hastalıklarında da görülebilir. Sinameki, rezene, ıhlamur dışkı sertliğinidışkılamayı rahatlatabilir.
Hastalığı geçirmez.

22 yaşındayım. Sağ tarafımda ağrı vardı. Ultrasonda 'Safra kesesinde taş var' dediler. Yanlışlık olabilir mi? Ne yapmam gerekir?

Anlaşılan ürküpkorkup huzursuz olmuşsun. Güven duyduğun bir yerde tekrar ultrason çektir. Safra kese taşı ailesel, diyet, hormon, kan-karaciğer hastalığı, alkol, kullanılan ilaçlar gibi birçok konudan etkilenebilir. Erken yaşta da görülebilir. Ayrıca hızlı kilo verenlerde de safra taşı oluşabilir. Genç bir bayan olarak yakın zamanlarda hızla kilo verecek uygulamalar yaptıysan sebep bu olabilir. İç hastalıkları uzmanı ve gerektiğinde genel cerrahi uzmanının tavsiyelerine kulak ver.