DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 9 Temmuz 2016

Az hareket çok hastalık demek

Sürekli kabızlık çekiyorum. Karnım ağrıyor, tuvalette saatler geçiriyorum. Doktora da gitmedim. Acaba kabız kalmamak için hangi gıdalardan uzak durmam lazım?
Bazı gıdalar bağırsak hareketlerini etkileyerek kabızlığa neden olabilir. Patates, havuç, pirinç pilavı, yayla çorbası, tarhana ve şehriye çorbası, makarna, elma, muz, mandalina, şeftali, nar gibi gıdalardan ve çay, kahve gibi kafeinli içeceklerden sakınmak iyi olur. Ancak kabızlık sadece yediklerimizle ilgili değildir. Hareket azlığı, tuvalet erteleme, hava yutma, kabızlık yapan ilaçlar, hipotroidi gibi metabolizmayı yavaşlatan hastalıklar da kabızlığa yol açabilir.

Neredeyse 20 yıllık sigara tiryakisiyim. Nefes alamaz hale geldim. Sigarayı bırakmak için geç kalmış sayılır mıyım? Bu konuda sizin önerilerinize ihtiyaç duyuyorum...
Sigarayı bırakmak için her zaman erkendir. Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra Tansiyonun düzelir, kalp atışların normale döner, el ve ayak sıcaklığın normale döner. 8 saat sonra kanındaki nikotin ve karbonmonoksit düzeyi yarıya düşer, kanındaki oksijen seviyesi normale döner. 24 saat sonra karbonmonoksit vücudundan tamamen atılır, akciğerleriniz sigaranın neden olduğu mukusu-sümüğü temizlemeye başlar, kalp krizi riskin azalmaya başlar. 48 saat sonra vücudundaki nikotin tamamen temizlenir, koku ve tat duyularında artış kaydedilir. 72 saat sonra nefes alman kolaylaşır, enerjin yükselir. Hemen bu dertten kurtul.

Hocam kısa süre önce menepoza girdim. Doktor kontrollerim devam ediyor. Ama bir türlü kendimi rahat hissedemiyorum. Meme kanseri olacağımdan korkuyorum. Acaba hangi filmi çektirmem gerekiyor?
Menopozdan sonra östrojen ve progesteron eksikliğine bağlı olarak memenin bez dokusu geriler ve yağ dokusuna döner. Meme yıllık olarak özenle izlenmelidir. Gerileyerek yağ dokusuna dönen memedeki kanserojen değişiklikleri göstermekte mamografi oldukça etkindir.