DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 1 Temmuz 2016

Sahurda soğuk içecekten kaçının

Bizim burada havalar çok sıcak. Sahurda soğuk su içiyorum. Babam kızıyor ama soğuk içecekler zararlı mı?
Özellikle sahurda soğuk içeceklerden sakının. Çünkü soğuk içecekler daha çok terlememize neden olur. Bu nedenle çabuk susuzluk hissi çekeriz. Bedene giren sıvılar olabildikçe beden sıcaklığında sıvılar olursa terlemeyle sıvı ve beden tuzunun kaybını engelleriz. İftar sonrası siyah çay ve bitki çayları içilebilir. Özellikle rezene, nane, ıhlamur, papatya, yeşil çay içmek sindirim için rahatlatıcı olacaktır.

Bir tiryaki olarak sigara içmeden duramam. Yine de kanser filan korkmuyor değilim. Oruçken tabii ki içmiyorum ama iftardan sahura en fazla ne kadar sigara içebilirim?
Her durumda sigara içmeye bağlı riskler değişmese de "beterin beteri var" deyip nispeten riskleri azaltıcı tedbir almak iyi olacaktır. Neticede kendi bedeninizi korumak sizin işiniz. Bu sorunun cevabı herkese göre farklı olacaktır. Amaç iftar sahur arası olabildikçe çok sigara içmek değildir. Öncelikle İftarınızı dengeli yapın. Yemek yedikten sonra içmeye çalışın. Miktar ne kadar az olursa o kadar iyi.

Gündüz sıcak bir de orucuz. İftardan sonra halı saha maç yapıyoruz. Bu arada başım ağrıyor. Sonra azalıyor. Ağrı kesici kullanmazsam ne yapmalıyım?
Uzun sıcak günler-kısa geceler Temmuz ayına has bozukluklara neden oluyor. Özellikle iftar sonrası ortaya çıkan baş ağrıları varsa dikkat etmek gerekir. Tansiyonunuzu mutlaka ölçtürün. Eğer iftar sonrası tansiyon yükselmesine bağlı baş ağrısı varsa tedbir almak gerekir. Üstüne üstlük bir de halı saha maçı gibi yüksek tempolu aktiviteler riski arttırabilir. Mesele ağrı kesici alıp almamak değil ağrının nedenini tespit etmektir. Bir de sahaya çıkan herkes Messi, Ronaldo kıvamında top oynamaya çalışınca hastalık kaçınılmaz olabiliyor. Kan şekerinizi ölçtürün, temponuzu düşürün. Başboyun- sinüs-beyin hastalıklarında baş ağrısı şikayet olarak karşımıza çıkabilir. Mutlaka bir iç hastalıkları muayenesi olun. Doktorunuzun planını uygulayın.