DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 29 Haziran 2016

Uykusuzluk şişmanlatıyor

İşim nedeniyle fazla seyahat ediyorum. Uykumu alamıyorum. Düzensiz yemek yiyorum. Çok kilo aldım. Hangi ilacı önerirsiniz?

İlaç önermiyoruz. İyi olmanı öneriyoruz. İlaç almak iyi olmak demek değildir. Sıkıntının sebebini bulmadan kalıcı iyilik olmaz. Fırsat buldukça uyu. Çünkü uykusuz kaldığın müddetçe iştahın azalmaz.
Uykusuzluk iştah açar. Düzensiz yesen de yediklerin sade pişmiş, sağlıklı gıdalardan olsun. Tuzlu, yağlı, şekerli, kızartma ağırlıklı beslenme şekli şişmanlığa davetiye çıkarır. Ayrıca aşırı stres 'prolaktin' dediğimiz hormonun artmasına neden olur. Bu da iştahı arttırır. 2 saatlik şeker yükleme testi, troit hormon testi gibi bazı tahlillerin yapılması gerekebilir. İlk fırsatta iç hastalıkları uzmanına muayene ol. Gerisi düzene girer. Yeter ki düzelmeyi iste.

Hocam ne yesem kabız oluyorum. Çok sıkıntım var. Bu dertten kurtulmak için ne yememek lazım?

Bazı gıdalar bağırsak hareketlerini etkileyerek kabızlığa neden olabilir. Patates, havuç, pirinç pilavı, yayla çorbası, tarhana ve şehriye çorbası, makarna, elma, muz, mandalina, şeftali, nar, çay, kahve gibi kafeinli içeceklerden sakınmak iyi olur. Ancak kabızlık sadece yediklerimizle ilgili değildir. Hareket azlığı, tuvalet erteleme, hava yutma, kabızlık yapan ilaçlar, hipotroidi gibi metabolizmayı yavaşlatan hastalıklar da kabızlık yapabilir.

Doktor bey, tüm ailemde böbrek taşı var. Bu taşlardan nasıl kurtuluruz?

Öncelikle normal halinizi bilip takip edin.
Günde ne kadar su içtiğinizi, idrarınızın normal rengini bilin.
Bir günde ne kadar idrar çıkardığınızı takip edin.
Berrak idrar çıkaracak kadar su için. Normal kiloda erişkin bir kadının günde 1.5-2 litre, erkeklerin ise 2-2.5 litre su içmesi yeterli olur. 40 yaşından itibaren yılda bir kez idrar ve kan tahlili yaptırın. Böylece böbrek hastalığı erken evrede tespit edilebilir. Tuzu gördüğün yerde durma kaç. Düzenli egzersiz yap. İçiyorsanız sigarayı bırakın.
Gelişigüzel, sık sık ağrı kesici kullanmaktan kaçının.