DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 23 Haziran 2016

Baş ağrısını ciddiye alın

Yüksek tansiyon hastasıyım. 2 yıl önce kalp krizi geçirdim. Diş ağrım başladı. Dişim çürük diye çektirmem gerektiği söylendi. İltihap varmış. Antibiyotik verdiler. Haftaya diş çektirsem orucumu bozar mı? İlaç kullansam da bayramdan sonra çektirsem olmaz mı?
Sadece dişin değil kalbin ve yüksek tansiyonun için de tedbir almalısın. Çürük diş sadece ağız içini değil tüm bedeni ilgilendirir. Çekim öncesinde bir kez iç hastalıkları muayenesi gerekir. Kan ve kanama testleri, EKG, tansiyon düzenlenmesi değerlendirilir. Çekim öncesi ve sonrası tansiyonunu ölç. Dişin uyuşması için kullanılan ilaç kalp krizi geçirenlere uygun olsun. Diş çektirmeden 3 gün önce Aspirin gibi kan sulandırıcılarını kes. Yoksa çok kan akar. Diş çektirme ağrılı ve zorlu bir işlemdir. Sonrasında çeşitli nedenlerle ilaç ve serumlu müdahaleler olabilir. Hastalık durumunda oruç tutmayı sağlam olduğunuz vakte ertelemeniz önerilir.

Son zamanlarda başıma ağrılar giriyor. Başım aniden dönüyor, bacaklarım uyuşuyor. Bir hastalığım olabilir mi sizce?
Tek nokta baş ağrıları daha çok, migren, görme bozuklukları, kan şeker düşmeleri ile ilgili olabilir. Ani baş dönmesi ve beraberindeki kramp şikâyetleri de kan şekeri düşmelerinde görülebilir. Açlığa tahammülsüzlük, kilo alma, adet düzensizliğine neden olabilir. Yine de tarif edilen şikâyetler birçok hastalıkta görülebileceğinden hemen bir doktora gitmeni tavsiye ediyorum. Muayene bulgularını tespit edip bazı kan testleri ve filmleri istememiz gerekebilir.

60 yaşındayım. Yıllardır faranjitim var. Aynı zamanda şeker hastasıyım. Açlık şekerim 140-150. Tokluk şekerim 220-250. Faranjitim şekere bağlı olarak geçmiyor olabilir mi?
Şeker hastalığı olup kan şekeri yüksek-düzensiz giden hastaların bağışıklık sistemi olumsuz etkilenir. Yara iyileşme hızı, sık enfeksiyon görülebilir. Ama düzenli perhiz yapmayanların tokluk şekerleri yüksek gider. Farenjitin nedenini de araştır. Burun sürekli tıkanırsa gaz yapar, yalancı tokluk yapar. Kan şekeri düzelmez.