DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 21 Haziran 2016

Ülseri olan hastalar dikkat!

Annemin 1 yıl önce ülseri vardı. İlaç kullandı. 1 hafta oruç tuttu. Kıvranmadı. İlaçlarına tekrar başladı. Doktora gitmeli mi?
Peptik ülser; mide veya oniki parmak bağırsağında), bazen de yemek borusunda oluşan bir yaradır. En sık on iki parmak bağırsağının başlangıç kısmında ve midede görülür. Ramazan ayında birçok kimsede ülser ağrılarında artma, kanama, ülserin delinmesi gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu zamanda ülser nedeniyle hastaneye yatan hastaların sayısı artar. Hastaların oruç tutmamaları doğru olur ya da özel veya ciddi önlemlerin alınması gerekir. Anlattıklarına bakılırsa hemen muayene edilmesi doğru olur. Dışkıda gizli kan testi, tam kan sayımı mutlaka yapılsın.

6 aydır işimden dolayı depresyondayım. Hanımla bir araya gelmemi de engelledi. Depresyon ilacı kullanıyorum. Eşimden soğudum. Ailemi kurtarın?
Umutsuzluk, kızgınlık gibi duygular cinsel duyguların ortaya çıkmasını engeller. İşin ilginç yanı depresyon ilaçları cinsel isteksizliğe, ereksiyonun ortaya çıkmasına engel olabilir. Bence doktorunla bu durumu konuşup bir süre ilacı kullanmayı kes. Eşler duygusal dünyalarını olumsuz etkileyen kötü giden iş durumu gibi değişiklikleri paylaşmalıdır. Eğer sorunun kaynağını eşine anlatmazsan, eşin kendi ihtimallerini düşünebilir. Bu durumun en kötü ihtimali ise "Başka bir kadın" ihtimali olması fikridir. Aileni sen kurtaracaksın. Önce bunları anlat ve gönlünü alacak küçük jestler yap.

Dün böbrek taşı ağrısı başladı. Oruç tutmaya devam etmeli miyim?
Böbrek taşı düşürmek süreç olarak tüm bedeni etkiler. Çok ağrılı, bulantı, kusmalar olur. Kısa aralıklarla ilaç kullanımları gerekebilir. Su ve sulu gıda alamama şikâyetleri arttırabilir. Tüm bu etkenler beden dayanıklılığını azaltır. Tedaviyi geciktirir. Tıbben orucu ertelemeniz uygun olacaktır. Üroloji doktoru takibi gerekir. Tedaviniz bittikten sonra doktorunuzla oruç tutma isteğinizi paylaşın. Beden olarak hastalık şartları düzelmişse, koruyucu tedbirlerle yeniden oruç tutmayı deneyebilirsiniz.