DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 20 Haziran 2016

Panik ataklılar oruç tutabilir mi?

23 yaşında bayanım. Panik atak hastasıyım. Oruç tutmak istiyorum. Ancak ailem karşı çıkıyor. Siz bu konuda bana ne önerirsiniz?
Düzenli kullandığın ilaç var mı belirtmemişsin. Bedenen gücün yetiyorsa, kullandığın ilaçlar iftar ve sahur arasında ayarlanabilirlik taşıyorsa deneyebilirsin. Psikolojik tedavi gören insanların bir kısmının kullandığı ilaçların kanda çok dengeli olması gerekir. Mesela "manik depresif " rahatsızlıkta sürekli ilacı kullanması gerekir. Bu hastalık nöbet nöbet bazen depresyon bazen manik atakla tekrarladığından devamlı ilaç almak gerekir. Hem kendine hem başkasına zarar verebilecek hale gelmeden oruç tutabiliyorsan tıbbi olarak bir engel yok.

27 yıldır sigara içiyorum. 55 yaşındayım. Radyo tamircisiyim. Bir de emekliyim. Kızmayın ama bronşitim var. İftara kadar sigara içmeden idare ediyorum. Ramazan'da benim için ne tavsiye edersiniz?
Tabi ki kızmam. Ama sigara içmeden ömrünün sonuna kadar idare etmeni tavsiye ederim. Özellikle kronik bronşit hastaları Ramazan ayında iftarla sahur arası yeterince su içmeli. Kronik bronşit gibi devam eden akciğer hastalıklarında kan koyulaşır. Bu nedenle yeterince sıvı alımı diğer hastalara göre daha fazla önemlidir. İlaçlarını düzenli kullan. Mutlaka sahur yap. Sahurda şekerli yiyecek ve içeceklerden sakınırsan kolay acıkmazsın.

Son 4 gündür hayli sıkıntılıyım. Hanımla pek iyi değiliz. 'Nane molla' desek doğrudur. İktidarsızlığım başladı. Oruç tutuyorum. Bununla bir ilgisi olabilir mi? Doktora ne zaman gitmeliyim?
Eğer oruç tutmanın öncesinde başlayan şikayetler varsa doktora başvurmak uygun olacaktır. Yok, sadece oruç tutma sırasında ortaya çıkan farklılıklar ise en az 2-6 hafta beklemeniz uygun olabilir. Ramazan ayından sonra beden özellikleri değiştiğinde şikayetler ve farklılıklar azalabilir, gerileyebilir.