DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 15 Haziran 2016

Ülser şikayetleri Ramazan’da artıyor

Daha önce mide kanaması geçirmiştim. Tedavi oldum. Endoskopi yaptılar. Oniki parmak bağırsağımda ülser varmış. Şimdi oruç tutuyorum. Ağrılarım başladı. Sahurda ilaç alsam yeter mi?

Açlık, özellikle 12 parmak bağırsağı ülserinin seyrini olumsuz yönde etkiler. Ramazan aylarında birçok kimsede ülser ağrılarında artma, kanama, ülserin delinmesi gibi sorunlar ortaya çıkar. Mutlaka dışkını takip et. Siyah, zift gibi, kötü kokulu şekilsiz veya ishal tipi dışkılama olursa bekleme hemen hastaneye git. Sadece sahurda ilaç uygulaması yetmez. İftarda ve yatmadan da kullanılacak ilaçlarla destek sağlanabilir.
Hemen doktoruna git. Muayene bulgularına göre tedavi düzenlensin. Çok geç kalmadan önlem al.

3 yıldır migrenim vardı. İftardan 1 saat kadar önce baş ağrım başlıyor. Eski baş ağrıma benziyor. Son birkaç gündür bulantı yapıyor. Ama kusmadım. Ne yapmalıyım?

Baş ağrısı sırasında tansiyonunuzu ölçtürmeniz uygun olur. Tansiyon yükseklikleri hatta düşmeleri baş ağrısı yapar. Bununla beraber kan glikozu (şekeri) düşmeleri de baş ağrısına yol açabilir.
Şeker ölçtürme imkanınız olursa tanımlayıcı olacaktır.
Ayrıca kan glikoz düşmeleri migren ataklarını arttırabilir.
İlerleyici şikayetlerde tetkik ve tanı ertelenmemeli. Şikayetler dayanılmaz oluyorsa tanı ve tedavi süresince orucunuzu ertelemeniz tıbben uygun olacaktır.

İşim gereği hep bilgisayar başındayım. Sık sık eklem, kas ağrılarım oluyor. Ne tip egzersiz yapmalıyım?

Önce bilgisayarına egzersiz programı yükle. Bu tip programlar otomatik olarak 15- 20 dakikada bir neler yapacağını hatırlatıyor ve gösteriyor. En fazla 20 dakika sürekli çalışmanı öneriyoruz. Yapabildiğin hareketleri yapabildiğin kadar yap. Önemli olan sürekli kullanmadığın kas-lif-eklemleri hareketli ve kuvvetli tutmaktır.
Hareketsiz yaşamlar kalp krizi, felç, damar tıkanıklığı gibi 'pıhtılı hastalıklar'ı davet eder. Esnemegerme hareketleri yapmayı unutma. Fırsat buldukça yürü.