DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 9 Haziran 2016

Genel anestezi oruç bozar

Doktorlar topuk dikenimle ilgili küçük bir ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Narkoz vermeyeceklermiş. O bölgeyi uyuşturacaklarmış. Orucum bozulur mu?
Anestezi, nefes yolu veya iğne ile vücuda ilaç verilerek oluşturulmaktadır. Bu şekilde yapılan anestezi, mideye ulaşmadığı gibi, yeme-içme anlamı da taşımamaktadır. Ancak bölgesel ve genel anestezide, acil durumlarda ilaç vermek amacıyla damar yolu açılarak, bu açıklık işlem süresince serum vermek suretiyle sağlanmaktadır. Bu itibarla, lokal anestezi, orucun sıhhatine engel değildir. Bölgesel ve genel anestezide serum verildiği için oruç bozulur.

Hocam babam 65 yaşında kabızlığı var. Haplarla ve şuruplarla geçmeyince lavman yaptılar. Merakımdan soruyorum; lavman yaptırmak orucu bozar mı?
Bazı lavmanlar ilaçla az miktarda, makat bölgesindeki dışkıyı yumuşatmak amacıyla yapılır. Bu tip lavmanda açlık ve susuzluğu giderici uygulama söz konusu değildir. Bu durumda din bilgisi uzmanlarının ifadesine göre oruç bozulmaz. Ancak kalın bağırsaklarda su, glikoz ve bazı tuzlar emildiği için, gıda içeren sıvının bağırsaklara verilmesi veya orucu bozacak kadar su emilecek şekilde verilen suyun bağırsakta kalması durumunda orucun bozulabileceği de ifade ediliyor. Hastalık halimiz varsa, hastalığın iyileşmesini beklemek daha doğru olabilir.

Oruç tuttuğum için spor yapamıyorum. Kilo alıyorum. Ramazan ayında spor yapmak istesem olur mu?
Oruç tutarken spor yapılmaz diye bir kaide yok. Egzersiz her zaman iyidir. Oruç tutanlar, herhangi bir sportif aktivitede ya da amatörce bir takım egzersizlerde bulunmak istiyorsa; sahur ya da iftardan 2-3 saat sonra yapılması uygun olacaktır. Öğleden sonra spor sıkıntı yaratabilir.