DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 30 Mayıs 2016

Domates kolesterolü dengeler

Ailemde kolesterol var. Benimki normal. Yemeklere dikkat ediyorum. İlaç kullanmam gerekir mi?
Kolesterol bizi var eden hayati maddelerden biridir. Belli seviyelerden yukarı çıkması hastalık ihtimalini düşündürebilir. Doğru gıda ve yemek yeme uygulaması kan kolesterol düzeyini yüzde 30 kadar düşürebilir. Yani yemeği düzeltmek her şeyi düzeltmez. Varsa sigarayı bırak. Hareket et, bol su iç, stres yapma (kolaysa). Yine de içeriğindeki beta glukan nedeniyle bağışıklık sistemini de güçlendiren yulaf, arpa, çavdar gibi tam tahıllar damar sertliğini arttırdığı düşünülen kolesterolün yükselmesini engeller. Kuru baklagiller, yeşil çay, zeytinyağı, kuruyemişler, narenciye meyveleri, domates kolesterolün dengelenmesine yardımcıdır.

Ara ara tansiyonum yükseliyor. 58 yaşındayım. İlaç kullanmak istemiyorum. İleri yaşta hipertansiyonu olanlar nelere dikkat etsinler?
Tedaviye karşı peşin hükümlü olunmaz. Yeni tedavi başlarken acele etmemeli. Gerekirse yavaşça doz yükseltilmeli. Hatta gerektiğinde ikinci ilaç sonra eklenmeli. Tansiyon hedefimiz 12/8 değildir. Şikayetsiz olarak 14/9 altında kalması yeterli. Daha fazla düşerse beyin kanlanması yetersiz hale gelebilir. Halsizlik, bitkinlik, baş dönmesi, çarpıntı gibi şikayetler olabilir. Ayrıca hem tansiyon düşüren, hem de prostat bezi büyümesine iyi gelen ilaçlar var. Bir taşla 2 kuş vurabilirsin.

5 aydır sürekli hıçkırıyorum. Kim ne derse yaptım. Bir türlü geçmiyor. Bekleyince mi geçecek?
Bence bekleme. Sonra iş işten geçebilir. Hıçkırık, göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran ve diyafram adı verilen kasın istem dışı kasılmasını takiben ses tellerinin bulunduğu gırtlak bölgesinin aniden kapanmasıyla oluşan bir durumdur. Dakikada 10- 30 kez tekrarlayabilir. Akciğer hastalıkları, akciğer iç boşluk hastalıkları, kalp büyümesi, kalp krizi, kanser, dalak enfarktüsü, pankreas hastalıkları ve bağırsak düğümlenmesi bile hıçkırık şikayeti ile başlayabilir. Daha saymaya gerek yok herhalde.