DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 29 Mayıs 2016

Kum dökmek prostat büyütmez

61 yaşındayım. İdrar yollarımda hafif ağrı oldu. Sonra idrarda kan çıktı. Doktora gittim. Tahlil yaptırdım. 'Senin prostat büyümüş' dediler. Önceden de kum döküyordum. Kum dökmek prostatı büyütür mü?
Hayır büyütmez. Prostat bezi hastalıklarında, idrar kese hastalıklarında, böbrek taşlarında ve kum dökme diye özetlenen kristal birikimlerinde idrar yolunda kanama olabilir. Prostat bezi ile ilgili tanı koyabilmek için idrar tahlili, kan tahlili, ultrason filmi, üroloji uzmanı muayenesi gerekir. Genelde hastalar uzman muayenesi dışındakileri yaptırır. Uzman muayenesinde tereddütte kalırlar. Birçok hasta bu nedenle tanı konmadığından hastalığı ilerler. Doğru üroloji uzman muayenesine.

46 yaşındayım. 2 aydır meme kanseri için tedavi görüyorum. Yetmezmiş gibi dün gece kardeşimle balık yedik. ishal oldum. Kardeşimin de aynı şikayeti oldu. Ona verilen ilaçlardan kullanabilir miyim?
Hayır, kullanma. Herkesin ilacı kendine. Sana has özellikler nedeni ile bedenin hastalıktan farklı etkilenebilir. Önce doktora. İshal nedenini bulmak gerekir. Aynı anda başlasa da aynı mikropla olmama ihtimali var. Tansiyonun normalse, ishalde kan sümük yoksa İshalde en önemli kural kaybedilen kadar sıvı ve tuzu bedene koymaktır. Bağışıklık sistemi senin için önemli kafana göre ilaç kullanma.

Yaklaşık 2 yıldır evliyiz. Çocuğumuz olmadı. Tahlillere başladık. Üroloji uzmanına gittim. Kan testi, sperm testi istedi. Sonra FSH testi diye bir tahlil istedi. İnternetten baktım kadın hormonuymuş. Sizce bu durumda bir yanlışlık olabilir mi?
FSH sadece kadınlarda ölçülmez. Erkeklerde FSH ve LH denilen hormonlar vardır. Sperm sayısı azsa, testosteron testi düşük çıktıysa ürolog bu tahlili istemiş olabilir. Erkeklerde FSH testisleri sperm üretmek üzere uyarır. Erkek üretkenliği için de bu hormon düzeyleri önem taşımaktadır. Kadınlarda ise FSH hormonu yumurtalıkları, yumurta oluşturmak üzere uyarır. Yani yanlışlık yok gibi görünüyor.