DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Mayıs 2016

Nodül varsa biyopsi şart

Troidimde beze vardı. 'Büyümüş' dediler. İğneyle çekeceklermiş. Korkuyorum. Yaptırayım mı?
Yaptır. Tiroit bezinde saptanan nodüllerde kanser olup olmadığını anlamak için yapılır. Nodülü olan tüm hastalara yapılır. Biyopsi sonucuna göre ilaç tedavisi veya ameliyat kararı verileceğinden mutlaka yapılması gerekir. Oldukça basit, yapılması kolay ve ağrısızdır. Normal enjektörlerle yapılır. Damardan kan alınır gibi tiroit bezindeki nodülden sıvı alınır. Alınan hücreler patoloji bölümünde incelenerek kanser ve iltihap olup olmadığı araştırılır. Korkma. Ameliyat değildir. Bazen biyopsi ile yeteri kadar parça veya hücre gelmeyebilir. O zaman biyopsiyi tekrarlamak gerekir.

Eşim de ben de şişmanız kilo vermeye başladık. O benden daha hızlı zayıfladı. Acaba adet dönemim geldiği için mi kilo veremedim?
Şişmanlık; 'erkek tipi şişmanlık' ve 'kadın tipi şişmanlık' olarak ikiye ayrılabilir. Yağların karında ve iç organlarda toplandığı şişmanlığa erkek tipi şişmanlık veya 'elma tipi şişmanlık' diyoruz. Bu, vücudun üst yarısı şişmanlığıdır. Yağların kalça veya uylukta toplanmasına ise 'kadın tipi şişmanlık' veya 'armut tipi şişmanlık' adını veriyoruz. Bunlardan elma tipi veya erkek tipi dediğimiz şişmanlık sağlık açısından daha tehlikelidir. Bu tip şişmanlarda kalp hastalığı, şeker hastalığı, kan yağlarında yükseklik daha sık görülür ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Ama erkekler daha hızlı kilo vermeye yatkındır. Çünkü kadınlar şişmanladığında yağ hücre sayısı artar. Erkeklerde aynı yağ hücresinin hacmi artar. Bu da zayıflamada avantajlıdır.

34 yaşındayım. 20 yıldır terleme için sürekli doktorlara gidiyorum. Bir şey bulamadılar. Terleme zararlı mı?
Terleme temel olarak çok iyi bir ısı düzenleyici görev görür. Avuç içi ve ayak tabanında ise kavramayı kolaylaştırıcı etkisi vardır. Deride de nemlendirici bir etki yapar. Ayrıca ruhsal ve tatsal uyaranlara da cevap verir. Zorlamalı ısı etkisinde günde 10-12 litreye kadar ter üretilebilir. Isıyla yapılan uyarana bağlı terleme tüm vücutta olur. Mental olan daha çok avuç içi ve ayak tabanlarında, tatsal olan ise belirli yiyeceklerin uyarısına bağlı olarak burun dudaklar ve alında olur. Genel tahlillerde bir şey yoksa güzel.