DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 23 Mayıs 2016

Pankreas hastasına yumurta yasak

Hocam eşim alkole bağlı pankreas iltihabı oldu. 1.5 ay önce hastaneden çıktık. Perhiz yapması gerek diye düşünüyorum. Ama bunu eşime anlatamıyorum. Yasak olan gıdaları söyler misiniz lütfen?
Önemli olan pankreas bezinin kapasitesini zorlayacak gıdaları tek seferde ve çok miktarda tüketmemek. Özellikle pasta, çikolata, krema, kaymak, hamur tatlıları, yağlı börek, çörekler, susam, tahin, helvalar, yağlı yiyecekler, yağda kızartmalar, yağlı etler, yağlı tavuk, yağlı balık, sucuk, salam, sosis, pastırma, sakatatlar (karaciğer, böbrek, beyin vb), hayvani ve katı yağlar, yumurta ve yumurtalı her türlü yiyecek, alkollü içkiler, kuruyemişler, baharatlı yiyecekler, kepekli ekmek, kuru baklagiller gibi gıdalardan sakınması uygun olur.

Nafiz bey, 36 yaşında bir bayanım. Herhangi bir şikayetim yok ama ben yine de bir meme kontrolünden geçmek istiyorum. Meme taramam için mamografi yaptırsam olur mu?
Öncelikle kendi kendine meme muayenesi yapmayı ihmal etmeyin. Eğer şüpheli bir durum yoksa 40 yaş altı ve ortalama risk taşıyan kadınlar için genellikle mamografi önerilmemektedir. Ama şüpheli veya farklı bir durum varsa öncelikle doktor muayenesini öneririm. Kadın hastalıkları, iç hastalıkları veya genel cerrahi uzmanı muayenesi yaptırmanız gerekir. Onların muayenesi sonrasında gerekli görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir.

Doktor bey, eşimin 30 yaşındaki kız kardeşine 'emes' teşhisi koymuşlar. Biz bu hastalığın adını ilk defa duyduk. Emes hastalığı bulaşıcı olabilir mi?
Emes diye kısaltması okunan hastalığın gerçek adı Multiple Skleroz'dur (MS). Multıple Skleroz beyin ve omuriliği tutan ve bu tutulumlara bağlı güçsüzlük, görme bozukluğu, vücutta uyuşukluk, hissizlik gibi şikayetlerle kendini gösteren ataklarla seyreden ilerleyici bir hastalıktır. Verilen tedavinin düzenli kullanımı, sağlıklı beslenme, sıcakta uzun süre kalınmaması, rehabilitasyon önerilerinin düzenli yapılması dikkat edilmesi gereken önemli noktalardır.