DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 21 Mayıs 2016

Akıntı şeker belirtisi olabilir

Sayın hocam, 26 yaşında bir kadınım. İlişkiden sonra beyaz bir akıntı geliyor. Bunun ne olduğunu anlamadım. Doktora da gitmedim. Önemli bir şey midir? Gelmemesi için ne yapmalıyım?
Öncelikle bu akıntının sebebini bulmamız gerekir. Mantar hastalıkları beyaz akıntı yapabilir. Kadınlardaki akıntılar özellikle şeker hastalığının ilk belirtisi bile olabilir. Hem kadın hastalıkları uzmanı hem de iç hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilmen gerekir. Erkeklerdeki ilişki sonrası akıntılarda ise prostat hastalıkları veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından dikkatli olmak gerekir.

19 yaşındayım. 2 yıldır sürekli karın ağrısı şikayetim oluyor. Yılda 4-5 kere acil servislere gidiyorum. 'Apandisit' deyip ameliyat bile ettiler. Ne derlerse yapıyorum. Ama ağrım sancım bitmek bilmiyor. Hangi doktora gitmeliyim?
'Ailevi Akdeniz Ateşi' veya 'FMF' denilen hastalığa uygun bir tarifin var. Bu durum birçok hastalığa benzer. Ateş ve karın ağrısı, çeşitli eklem ağrıları hatta farklı şikayetlerle bile çıkabilir. Kanda lökositoz, sedimantasyon, fibrinojen ve CRP yüksekliğinin bulunması tanıda yardımcı olur. Kesin tanı genetik analizde MEFV gen mutasyonunun gösterilmesi ile konulur. Bir iç hastalıkları veya romatoloji uzman takibi gerekir. Vakit geçirmeden doktora görün.

Nafiz hocam, son günlerde sıkıntım iyice arttı. Kapalı yerlerde duramıyorum. Hemen bunalıyorum. Troid bezim çok çalışıyordu. Bu yüzden olabilir mi?
Olabilir. Bunun için troid bezi çalışmasını gösteren TSH testi yaptır. Ancak 'kış depresyonu' dediğimiz kapalı yerlerde kalma, açık havanın da bulutlu veya yağışlı olması nedeni ile kapalı, karanlık olması sıkıntıların şiddetini arttırır. Olabildikçe dış ortamlarda bulunmaya dikkat et. Ekranlardan uzak kal. Hareketli aktiviteler, varsa deniz, göl, nehir gibi su kenarı alanlarda gezme faaliyetlerinde bulun.