DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 18 Mayıs 2016

Fazla kilo ameliyatta risk demek

Babam 61 yaşında. Prostat ameliyatı olacak. 'Kilo verirse riski azalır' demişler. Şişmanlık ameliyat riskini arttırır mı?

Evet, arttırır. Ayrıca prostat ameliyatının da kendine has riskleri vardır. Şişmanlık, obezite veya aşırı kilolu olmak; özellikle genel anestezi altında bir ameliyat yapılacaksa 'derin ven trombozu' dediğimiz, bacakların toplardamarlarının içinde pıhtı oluşumu risklerini arttırır. Bununla beraber düşük molekül ağırlıklı 'heparin' adlı ilaçla ve bacaklara uygulanan özel 'pnömotik' basınç çorapları sayesinde pıhtı oluşumu riski ciddi biçimde azaltılabilmekte.
Bununla beraber ertelenebilir olan ameliyat ihtiyaçlarında kişinin kilo vermesinin beklenmesi mümkündür. Kilo verme hem ameliyat hem de sonrası için önemli katkı sağlar.

Evleneli 3 yıl oldu. Eşimle beraberlikten hiç öyle arkadaşlarımın anlattığı gibi orgazm olamadım. Orgazm yoksa hasta mıyım?

Cinsel ilişki sırasında eşlerin duyduğu hislere 'haz, orgazm' diyoruz. Karşılıklı ilgi, sevgi, dokunma, uygun ortam gerekir.
Eşinizin de sizin haz almanız, orgazm olabilmeniz için yardım etmesi gerekir. Yetiştirilme tarzınız, yaygın korkularınız, cinsel bilgisizik gibi bazı durumlar sorununuzun kaynağı olabilir. Erkekler çok kısa sürelerde orgazm olabilirlerken kadınlar için orgazm olabilme süresi çok daha uzundur. Ön sevişme dönemini uzun tutmanızı öneririm.

5 yıldır şeker hastasıyım. Böbreklerim şekere bağlı bozulurmuş. Bu ne demek?

Böbreklerimiz, idrarı oluşturan zararlı maddelerin vücuttan atıldığı organdır.
Şeker hastalarında yıllar içinde böbrek damarlarındaki etkilenmeye bağlı olarak küçük miktarda protein çıkışı ile sorun başlar; buna 'mikroalbuminüri' denir.
Bu devredeki bozukluk saptanır ve tedavi edilirse böbreklerdeki hasar durdurulabilir ve iyileştirilebilir. Bu dönemde, diyette proteinin ve tuzun kısıtlanması, şeker kontrolü, yüksek tansiyonun tedavisi ve idrar yollarında iltihap varsa tedavi edilmesi önemlidir.
Düzenli kontrollerini aksatma.