DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 15 Mayıs 2016

Ülseratif kolit gebeliği engellemez

Nafiz bey 29 yaşındayım. 3 yıl önce ülseratif kolit hastalığı tanısı koydular. Nişanlanmak üzereyim. Bu halimle gebe kalabilir miyim? Kimsenin hayatını zehir etmek istemiyorum...
Ama kendi hayatını zehir edip etmediğini de düşünmüyorsun. Gereksiz kaygı, hassasiyet, evham hastalığının en önemli nedeni unutma. Gebe kalınabilir. Ancak hastalığı aktif olduğu dönemde gebe kalınması önerilmez. Gebelik sırasında yarı yarıya hastalık alevlenebilir ya da iyileşebilir. Bazı hastalarda doğumu takiben birkaç hafta içinde alevlenme olabilir. Bağışıklık sistemini etkileyen Azothioprine (Imuran) tedavisi almakta olan hastalar gebe kalmaktan kaçınmalıdır. Bunun için doğum kontrol hapları alınabilir. Bu ilaçların hastalık üzerinde etkisi yoktur. Sulfasalazine (Salozoprin), meselazine (Salofalk) gibi ilaçlar gebelik sırasında, emniyetle kullanılabilir. Ülseratif kolit gebe kalmanızı ya da sağlıklı bebek sahibi olmanızı engellemez.

15 yıldır şekerim var. 3 aydır yokuş yukarı çıkarken ayaklarım ağrıyor. 10 dakika dinlenirsem geçiyor. Yaz-kış ayaklarım soğuk. 'Kireçlenme' diyorlar. 61 yaşında kireçlenme başlar mı?
Anlattıklarına bakılırsa damar tıkanıklığı hastalığı olabilir. Kireçlenme kalıcı ve sürekli şikayetler yapar. Dinlenince kireçlenme geçmez. Şeker hastalığında damar tıkanıklığı erken yaşta başlayabilir. Tıkayıcı damar hastalığında ayaklar soğuktur ve ayak nabızları alınamaz. Belli bir mesafe yürümekte baldırda bacakta ağrılar başlar. Durup dinlenmekle geçer. İlerleyen safhalarda kan akımı daha da azalırsa hasta istirahat anında da ağrı duyar. Hasta ayağını sarkıtmakla ağrının azaldığını bildirir. Ayaklardaki kanlanmanın azalması nedeniyle ayaklar soğuktur ve hastalar bu nedenle özellikle geceleri ayaklarını uygun olmayan yollarla ısıtmaya çalışır. Ayaklarda aynı zamanda his kaybı nedeniyle ısıya karşı duyarsızlık da olduğu için yanıklar yaşanır. Yol yakınken önce iç hastalıkları uzmanına sonra gerekirse damar hastalıkları uzmanına gidin.