DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 6 Mayıs 2016

Cinsellik için armut ve maydanoz

6 aydır menopozdayım. 56 yaşındayım. Tam kafamız rahat etti derken moralimiz bozuldu. Cinsel hayatımda bitecek mi? Sağlıklı bir cinsel ilişki için neler yapmalıyım?
Menopoz doğal bir durumdur. Hastalık değildir. Hormon değişiklikleri bedeni ve ruhu etkiler. Her dönemin avantaj ve dezavantajları vardır. Yeni şartlara uyum önemlidir. Cinsel organda değişiklikler meydana gelebilir. Aynı zamanda yumurtalıklarda çalışmadığından "Gebelik olur mu?" kaygısı olanlarda daha kaygısız bir dönem başlar. Önyargılarınızdan kurtulun. "Yenilgiyi kabul ederek hazırlanan takımlar, kazanamazlar" prensibini unutmayın. Mutlaka ve mutlaka eşinizle daha fazla vakit geçirin. Aksi söylenmedikçe, süt ve sütlü gıda alın. Fasulye, soya fasulyesi, elma, hurma, kereviz sapı, nar, meyan kökü, şeftali, lahana, domates, incir, brokoli, armut, kiraz, maydanoz, kimyon, dereotu tüketmeyi unutmayın. Cinsel ilişki için rahat, huzurlu, sakin ortamlar ayarlayın. Yeterince uzun vakit ayırın. Yeterince uyuyun. Yani özetle menopoz, sizin müsaade ettiğiniz kadar cinselliği etkiler.

Şişmanım. Spor salonuna kayıt yaptırıyorum. Başka ne yapmalıyım?
Önce sabırlı ol. Kararlı ol. İsteğin sürekli olsun. Kalp ve solunum muayenesi ol. Normalse gaza gelip hemen kendini perişan etme. Başlangıçta günde 30-45 dakika, haftada 3-5 gün orta derecede hareket-egzersiz yeterli. Haftada 2 bin kkal harcamak için yaklaşık haftada 7 saat (420 dk) çabuk yürüyüş yapmak gerekir. 2 hafta uygula tekrar görüşelim. Tabi perhiz yap, sıkıntılarını azaltmaya çalış.